5 saker alla kvinnor borde veta om sperma

Vad är egentligen fakta och vad är myt? Här får du svaren du behöver om sperma – denna mystik i flytande form.


1. Spermier är riktiga mesar

Spermier är designade för att, eh "placeras" väldigt nära sitt mål – alltså kvinnas ägg. De dör direkt om de utsätts för värme, kyla, pH-förändringar, torka, till och med helt vanligt vatten. Så den där myten om att man kan bli gravid av att bada bubbelpool stämmer alltså inte.

Bildkälla

2. Men, män borde kanske hålla sig borta från bubbelpoolen ändå

Urologen Abraham Morgentaler säger att han brukar ge män ett råd angående sperma: "live clean and stay cool". Men det menar han att man ska hålla sig i från droger och – bokstavligt talat – hålla sig sval. Män som ofta tar mycket varma bad har faktiskt lägre spermieantal.

Bildkälla

3. Nej, att svälja är inte nyttigt

Men det är inte dåligt heller, egentligen. Visst, sperma innehåller protein och socker, för att sperimerna ska kunna simma. Men vi kommer troligtvis inte att få se sportdrycker som innehåller sperma i framtiden.

Bildkälla

4. Att äta vissa saker kommer inte att förändra smaken

Att äta vissa saker, till exempel sparris, kan absolut få ditt kiss att lukta annorlunda. Däremot finns det inga vetenskapliga bevis för att det man äter skulle påverka smaken på sperman.

Bildkälla

5. Ha inte sex i öknen om ni försöker få barn

Om en man har vätskebrist blir satsen mindre. Det beror på att mängden vätska i sperman minskar då, helt enkelt.

Bildkälla

Tack, Cosmopolitan.

/
/
/
/
/
Man
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lärde du dig något nytt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.