Bra för dig?
1 av 5
Bra för dig? - Foto: TT/Svenska Dagbladet
Inte omöjligt.
2 av 5
Inte omöjligt. - Foto: Claudio Bresciani / TT
Faktum är att det är ganska troligt.
3 av 5
Faktum är att det är ganska troligt. - Foto: Claudio Bresciani / TT
Det visar i alla fall brittisk forskning.
4 av 5
Det visar i alla fall brittisk forskning. - Foto: Bertil Ericson / TT
Vi hoppas att de har rätt.
5 av 5
Vi hoppas att de har rätt. - Foto: TT

Därför kan det vara bra att äta mer choklad

Förutom den där lilla detaljen att det är gott då...


Det här är vad man verkligen kan kalla för goda nyheter! En stor befolkningsstudie som gjorts i England tyder, enligt Sveriges Radio, på att den som äter mycket choklad helt enkelt löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. En befolkningsstudie som dessutom verkar rätt trovärdig.

– Rent generellt tycker jag de har gjort studien enligt konstens alla regler. Materialet är stort och man har följt patienterna under lång tid, säger Lars Lind, professor i kardiovaskulär epidemiologi, till Sveriges Radio.

Bild: TT

Och det får vi väl hoppas är sant för studien visar att de som åt mycket choklad i genomsnitt hade 25 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom. Upp mot 100 gram om dagen kan vara bra. Enligt Sveriges Radio utfördes forskningen, som publiceras i Brittish Medical Journal, på uppgifter från omkring 20 000 britter, som svarat på en mängd frågor och bland annat då på om hur mycket choklad man sätter i sig.

Bild: TT

Men det innebär också att man inte kan vara helt säker på att choklad faktiskt är nyttigt, eftersom att det krävs riktiga experiment för att kika på orsak och verkan.

– Studien visar på indikationer att choklad skulle vara nyttigt. Men för att vara riktigt säkra skulle man behöva göra en behandlingsstudie där man lottar folk mellan aktiv behandling och placebobehandling, säger Lind till Sveriges Radio.

Hoppas det!

Bildkälla

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du choklad?
Tack för din röst!