Att hålla mobilen för nära ögonen kan ge kramp, varnar läkare
1 av 3
Att hålla mobilen för nära ögonen kan ge kramp, varnar läkare - Foto: tt bild
Det rätta avståndet är 35 centimeter.
2 av 3
Det rätta avståndet är 35 centimeter. - Foto: tt bild
Många barn håller mobilen på tok för nära ansiktet.
3 av 3
Många barn håller mobilen på tok för nära ansiktet. - Foto: tt bild

Så långt ifrån ögonen ska du hålla mobilen

Får du ont i ögonen ibland? Det kan ha att göra med att du håller mobilen på tok för nära. Här är det rätta avståndet som rekommenderas av läkare.


Det blir allt vanligare att barn och tonåringar tvingas uppsöka läkarvård efter att ha kramp i ögonen efter att ha använt smartphones.

Bild:TT

– De små telefonerna gör att barnen håller den alldeles för nära och då tvingas muskeln i ögat att jobba väldigt mycket. Då kan man få svårt att se på längre håll eftersom det blir en kramp i muskeln. Det blir en falsk närsynthet, säger Cecilia Vidal, ortoptist på Blekingesjukhusets ögonklinik till Sveriges Radio.

Men det är inte bara barn som måste tänka på hur de håller sina mobiler. Även ungdomar kan drabbas av så kallad "falsk närsynthet". Och enligt experten finns det en lösning; använd läsplatta om det går, och se till att hålla mobilen minst 35 centimeter från ögonen.

Bild:TT

– Många tonåringar kommer in med väldiga kramper. De får minsann låta bli att sitta längre stunder och lära sig rätt avstånd, säger Cecilia Vidal till SR.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!