10 vanliga badrumsvanor som är direkt dåliga för din hälsa

Det är mycket man gör som skulle kunna vara farligt. Här är 10 grejer att tänka på i badrummet.


Det är Buzzfeed som pratat med hudläkaren Michelle Green och bakterieexperten Kelly Reynolds som varnar över badrumsvanor som verkar harmlösa. Men som i själva verket kan vara direkt hälsovådliga. Här är en lista på 10 saker:

1. Att dela tandborstmugg med någon annan.


Bildkälla

Det är inte bara viktigt att byta tandborste ofta – särskilt efter du varit sjuk. Det är inte toppen att dela tandborstmugg med någon annan. Därigenom kan bakterier spridas från en borste till den andre. Det är som att dela på samma tandborste... Och när du ändå är på g – gör rent muggen!

2. Eller att dela handduk att torka händerna med.


Bildkälla

Det är inte bra på grund av att handduken blir blöt – duh – och därför blir en plats för bakterier att föröka sig. Du vet ju inte heller om någon använt handduken på ansiktet eller munnen. Dela upp dem är tipset.

3. Lämna din rakhyvel i duschen.


Bildkälla

Det här är extremt vanligt. Men om du lämnar hyveln för länge kommer den vara full av bakterier och också till slut rosta. Det kan vara riktigt dåligt att raka sig med dessa. Lägg de på papper istället och använd bakteriedödande medel på den ofta.

4. Att ha en tvål i en skål utan hål.


Bildkälla

Visst är det fint men det är viktigt att tvålskålen har hål. Haha rim... Nåväl det blir som en gryta för bakterier att föröka sig på – till och med på tvålen. Använd en med hål eller byt till flytande tvåöl är tipset.

5. Använda din loofah i mer än tre månader.


Bildkälla

Loofahs drar till sig mycket bakterier. Dels från din kropp men också allt i duschen. En av de största bovarna till acne på kroppen! Byt ut den minst var tredje månad och gör alltid rent dem!

6. Undvika att byta duschdraperiet ofta.


Bildkälla

Det här tänker man inte på. Men om draperiet börjar visa spår i form av svarta prickar. BYT! Alternativt städa bort dessa.

7. Ta ett bad i ett ostädat badkar.


Bildkälla

Nu på vintern är ett bad det bästa som finns. Men i ett ostädat badkar blir det som att ligga i ett bad med bakterier. MRSA sprids ofta genom badet. Tipset är att skrubba badkaret en gång i veckan och särskilt innan du ska ta ett dopp. Badskum skyddar inte mot bakterier!

8. Att använda samma badrumsmatta för länge.


Bildkälla

En riktig bakteriehärd i badrumsmattan. Den drar till sig diverse bakterier och dessutom hår och liknande. Om du har ett sår på foten är det inte omöjligt att det blir infekterat. Tvätta matten eller städa den om den är i plats.

9. Att låta någonting som legat i ett ostädat badrum röra ditt ansikte.


Bildkälla

Smink lämnar man ofta precis vid sinken. Men nästan allt smink, och särskilt redskap som borstar, är bra på att dra till sig bakterier i ett lortigt rum. Om du låter dessa nudda ansiktet – bakterier in your face. Bokstavligen. Gör rent handfatet ordentligt och om du lägger borsten ner – lägg den på papper.

10. Att ha för många handdukar på samma torkare.


Bildkälla

Det här brukar man kunna lukta sig till. Och när du hänger handdukar över varandra torkar de inte och blir istället till ett ställe där bakterier älskar att vara. Låt varje handduk hänga ensamt och tvätta i tvättmaskin efter två användningar.

Lycka till med städningen! <3


Bildkälla

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lärde du dig något nytt?
Tack för din röst!