P-piller och fertilitetsappen är typ lika säkra om du vill undvika att bli gravid.
1 av 3
P-piller och fertilitetsappen är typ lika säkra om du vill undvika att bli gravid. - Foto: TT / Faksimil Appstore
Många använder sig av p-piller som preventivmedel. Men vissa mår dåligt av biverkningarna eller glömmer bort att ta pillret.
2 av 3
Många använder sig av p-piller som preventivmedel. Men vissa mår dåligt av biverkningarna eller glömmer bort att ta pillret. - Foto: TT
Då kanske en app passar bättre.
3 av 3
Då kanske en app passar bättre. - Foto: TT

Ny studie: Preventivmedlet som är en app är nästan lika säkert som p-piller

Appen Naturalcycles har tidigare fått kritik för att vara osäker. Nu har en ny studie kommit som visar att metoden är nästan lika säker som p-piller.


Om du använder någon typ av preventivmedel har du säkert hört talats om Natural cycles. Det är appen som påstår sig vara typ lika säker som p-piller.

Skillnaden är att du inte använder några hormoner. I stället använder du en app för att hålla kolla på din menscykel. Utifrån det kan du sedan se när du riskerar att bli gravid och när det är helt lugnt.

Appen har tidigare fått kritik. Nyheter24 har talat med en gynekolog som var kritisk mot så kallad p-dator (vilket dock inte är samma sak som Natural Cycles, men bygger på samma teknik).

Men nu kommer nya rön som bland annat Dagens Nyheter skriver om. En studie visar att appen Naturalcycles faktiskt är nästan lika säker som vanliga p-piller.

Bildkälla: TT

– Nu har vi data för Naturalcycles och det är ett bra resultat. Studien visar att de som är motiverade att använda appen också klarar av att använda den, säger Kristina Gemzell-Danielsson, en av forskarna bakom studien till Dagens Nyheter.

4 000 kvinnor deltog i studien och 143 av dem blev gravida, trots att det inte var planerat. Det är inte långt ifrån antalet kvinnor som skulle bli gravida om de åt p-piller.

Det krävs förstås att du är noga. Med Naturalcycles ska du till exempel mäta din temperatur varje morgon. Men du slipper ju komma ihåg att äta piller varje morgon och behöver inte bry dig om de biverkningar som vissa preventivmedel har.

Bildkälla

/
/
/
App
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad skulle du föredra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.