När du slutar röka drabbas du högst troligt av abstinens.
När du slutar röka drabbas du högst troligt av abstinens. - Foto: TT

Ska du sluta röka? Det här kommer hända med din kropp

När du fimpar förändras många saker i din kropp. Abstinens, friskare lungor och bättre kondition är några grejer du kommer uppleva.


Nyårslöfte eller bara fått nog av rökningen? Det är många som vill sluta, men om du inte är redo för konsekvenserna kan det bli tufft.

Vill du ha inspo att fimpa kan du kika på de här bilderna som visar varför du aldrig ska börja röka – men om du vill förbereda dig mentalt ska du fortsätta läsa.

Nu kikar vi på vad som sker med kroppen i kronologisk ordning, vilket The Mirror skrivit om.

Direkt när du fimpar

Ciggen ger en liten "nikotinkick" oavsett om du är van rökare eller inte. Effekten går snabbt ur och efter ungefär 20 minuter har kroppen redan sänkt blodtrycket och hjärtfrekvensen till normal.

Åtta timmar framåt

Nu kan det vara tufft. Nikotinet börjar lämna blodsystemet och du börjar känna begär efter rökningen.

En dag

Du mår dåligt och blir lätt stressad. Men det är inte riktig "stress", det är ett symptom på att något saknas för dig och din kropp.

Oroa dig inte, det kommer gå över. Studier har visat att de som inte röker känner sig mindre stressade än de som forfarande är beroende av cigg, skriver The Mirror.

Två tre dagar

Om du slutade tvärt så har all nikotin lämnat din kropp nu. Det kan kännas konstigt eftersom du inte vant dig vid känslan.

Belöna dig själv genom att äta något gott nu när dina smak- och doftreceptorer har läkt.

En vecka

Nu är den värsta tiden över. Trots att kroppen inte längre begär cigaretter kan vanan vara svår att motstå, nu gäller det att du har starkt psyke.

Vissa som slutar röka börjar också hosta under den här tiden. Det är inget farligt, det är bara lungorna som rensar sig.

Behöver du extra motivation att sluta röka ska du se vad den här killen hostar upp.

Två veckor

Nu har blodcirkulationen i ditt tandkött och till dina tänder återställts till det normala.

En månad

Abstinens kan ha visat sig som ilska, ångest, sömnproblem och svag depression. En månad efter sista röken borde det inte längre vara ett problem.

Två månader

Nu har risken att du drabbas av en hjärtattack börjat minska. Dina lungor fungerar bättre och det kan du märka på din kondition.

Tre månader

Om du har haft problem med hostningar borde de släppt vid det här laget (om inte kan det vara dags att uppsöka läkare). Din kondis är ytterligare lite bättre.

Sex månader

Trötthet och andfåddhet är inte längre några problem för dig.

Dina lungor mår mycket bättre och de små, små cilierna som transporterar bort partiklar från dina luftvägar har återhämtat sig. Tyvärr kommer dina lungor aldrig bli 100 procent friska.

Ett år

Ett år efter att du fimpat för gott har risken att drabbas av en hjärtattack, hjärtsjukdom eller en stroke halverats.

Fem år

Rökare löper högre risk att drabbas av diabetes. Efter fem år utan cigaretter är din risk att få diabetes densamma som hos icke-rökare.

Fem till tio år

Risken att drabbas av en stroke är nu densamma som hos personer som aldrig rökt.

Tio år

Lungcancer är det största hotet för rökare. Tio år efter att du slutat med din dåliga vana är risken att du dör av lungcancer hälften så stor som för rökare.

Sannolikheten att du drabbas av annan rökrelaterad cancer som munhålecancer och cancer i bukspottkörteln har också minskat kraftigt.

Tio år senare är även risken att drabbas av hjärtsjukdomar densamma som hos personer som aldrig rökt.

Mentolcigaretter har förbjudits i Sverige, läs här om hur lagen ska fungera.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du en rökare?
Tack för din röst!