Ny svensk forskning visar att rasister saknar empati. Bilden till höger är från nazistiska Nordfronts demonstration i Borlänge 2016, då Tess Asplund gick till motaktion.
1 av 6
Ny svensk forskning visar att rasister saknar empati. Bilden till höger är från nazistiska Nordfronts demonstration i Borlänge 2016, då Tess Asplund gick till motaktion. - Foto: TT BILD/David Lagerlöf
En bild från tåget som Tess Asplund ställde sig framför i Borlänge 2016.
2 av 6
En bild från tåget som Tess Asplund ställde sig framför i Borlänge 2016. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Våldsamma upplopp i Kärrtorp 2013.
3 av 6
Våldsamma upplopp i Kärrtorp 2013. - Foto: TT BILD
Bild från den stora antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013, efter upploppen.
4 av 6
Bild från den stora antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013, efter upploppen. - Foto: TT BILD
En till bild på publikhavet och alla demonstranter i Kärrtorp 2013.
5 av 6
En till bild på publikhavet och alla demonstranter i Kärrtorp 2013. - Foto: TT BILD
Kärrtorp, 2013.
6 av 6
Kärrtorp, 2013. - Foto: TT BILD

Ny svensk forskning: Folk blir rasister för att de saknar empati

Marta Miklikowska, forskare i psykologi vid Örebro universitet, har kommit fram till en väldigt viktig slutsats om rasister.


Rasism och främlingsfientlighet har brett ut sig allt mer under de senaste åren, exempelvis i samband med nazistiska Nordfronts demonstration i Borlänge förra året och de brutala attackerna i Kärrtorp 2013.

Att rasism med stor sannolikhet bottnar i bristande empati för medmänniskor kanske inte kommer som någon större överraskning för många. Men nu har det även bekräftats av forskare.

Nazistiska Nordfront i Borlänge 2016. Bildkälla: TT

Marta Miklikowska, forskare i psykologi vid Örebro universitet, har för andra gången fått in en artikel om sina forskningsresultat i The British Journal of Psychology.

I forskningsresultatet har Marta Miklikowska kommit fram till att föräldrar, kompisar och vänner med invandrarbakgrund har en direkt inverkan på ungdomars attityd.

Hon är inte förvånad över resultatet av forskningen, som visar att empati är något vi delvis föds med, men som vi också lär oss genom att iaktta viktiga personer i vår omgivning.

Våldsamma upplopp i Kärrtorp, Stockholm, 2013. Bildkälla: TT

– Det är rimligt att om föräldrar och kompisar är toleranta och om ungdomar har vänner med annan etnisk bakgrund kommer det att påverka hur ungdomars empati utvecklas. Empati i sin tur har betydelse för ungdomarnas attityder mot invandrare. Ju mer empatiska ungdomar, desto mer toleranta attityder har de, säger Marta Miklikowska i en intervju på Örebro Universitets hemsida.

Något annat som hon har kommit fram till, är att ungdomar som har kompisar med en annan etnisk bakgrund än de själv, utvecklar högre empati och blir mer toleranta mot personer med invandrarbakgrund.

Ännu mer positivt är det att vänskap med invandrarkompisar också kan motverka inverkan från intoleranta föräldrar eller vänner.

Demonstrationen mot rasism i Kärrtorp 2013. Bildkälla: TT

För att öka toleransen menar Marta Miklikowska att det är viktigt att skapa möjligheter och plattformar för ungdomar i skolan att få kompisar med en annan etnisk bakgrund än de själva, och att jobba aktivt med ungdomars empatiska förmåga.

– Ju mer utbildning föräldrarna har och ju högre ekonomiska resurser det finns hemma desto mer toleranta är familjens ungdomar. Det betyder att vi bör göra insatser även på samhällsnivå om vi vill att ungdomar utvecklar toleranta attityder, säger Marta Miklikowska.

Här kan du ta del av en lista på sju saker som svenska nazister borde bojkotta direkt. Våldtäkt, död och nackskott – här är några riktigt sjuka saker som sverigedemokrater har sagt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blev du förvånad över forskningsresultatet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.