Är Natural Cycles säkert egentligen?
1 av 3
Hur säkert är Natural Cycles egentligen? - Foto: Shutterstock/TT
Grundaren menar att det är mer säkert än p-piller.
2 av 3
Enligt grundaren själv så är det mer säkert än p-piller. - Foto: Pixabay
Angelica Lindén Hirschberg menar att det inte är säkert, eftersom det krävs disciplin
3 av 3
Men enligt Angelica Lindén Hirschberg krävs det stor disciplin, och därför menar hon att det inte är säkert. - Foto: TT

Här är allt du vill veta om preventivmedlet Natural Cycles

Många kvinnor som är trötta på hormonella preventivmedel använder Natural Cycles istället. Enligt grundaren själv så är det mer säkert än p-piller. Men enligt Angelica Lindén Hirschberg krävs det stor disciplin, och därför menar hon att det inte är säkert.


De senaste åren har debatten om preventivmedel varit stor. Varför marknaden inte släpper igenom p-piller för män, kvinnors ensamma ansvar för en potentiell graviditet och p-pillers dåliga biverkningar är några av frågorna som diskuteras.

Det är också en av anledningarna till att flera kvinnor väljer att använda så kallade preventivmedelsappar. Men experterna är oeniga om hur säkra de egentligen är.

– Man måste kolla noggrannare på hur studierna är gjorda. Över huvud taget ska man skilja på en perfekt användning av en metod och användning i praktiken, och där det kan finnas stora skillnader, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi vid Karolinska Institutet, till Nyheter24.

Ville ha ett helt hormonfritt preventivmedel

Natural Cycles är en av den enda godkända preventivmedelsappen och grundades av fysikern Elina Berglund.

Efter att Berglund år 2012 hade hjälpt till att hitta Higgspartikeln ville hon ha ett nytt projekt. Hon hade då i ett halvår mätt sin basaltemperatur för att se när hon var fertil.

– Jag hade haft p-stav i tio år och jag och min kille ville skaffa barn om något år. Eftersom jag inte ville sätta i en ny p-stav funderade jag på vad jag kunde göra åren däremellan. Jag hade läst en del om att temperaturen ändras när man har ägglossning och när man är fertil, berättar Berglund för Nyheter24.

Efter ägglossning är progesteronet högt i kroppen, för att se till att ägglossning inte kan ske igen. Samtidigt höjs då temperaturen i kroppen. Genom att mäta temperaturen kan man därför se om man är fertil.

Och det var just denna algoritm som Berglund och hennes man bestämde sig för att bygga en app kring. I augusti 2014 lanserades detta i form av appen Natural Cycles i Sverige.

Bildkälla: Pixabay

Så fungerar det

För att appen ska fungera ska en mäta sin basaltemperatur varje morgon med en extra känslig termometer. Värdena läggs in i appen, som sedan berättar om man är fertil.

En grön dag betyder att man kan ha oskyddat sex utan att bli gravid. Är dagen röd bör man använda kondom.

– I början får man mer röda dagar tills vi har hittat din första ägglossning. Men i genomsnitt ger vi 40 procent gröna dagar den första cykeln, men det beror helt på hur duktig du är på att komma ihåg att mäta, och vilken cykel du har. Det är väldigt individuellt, men den ger alltid röda dagar tills det är säkert, förklarar Berglund.

7 av 100 blir gravida

Men trots gröna och röda dagar finns det fall där tjejer har blivit ofrivilligt gravida. Natural Cycles egna studie från 2016 visar att fem av 1 000 kvinnor som använder appen under ett år, blir gravida, på gröna dagar.

I studier där man har inkluderat fler orsaker till graviditet, bland annat de fall där användarna inte använt kondom på en röd dag, är det sju kvinnor av 100 på ett år som blir gravida.

Bildkälla: TT

Berglund menar att appen ändå inte är mindre säker än p-piller, där 9 av 100 kvinnor varje år blir gravida för att de har missat ett piller, vilket Läkemedelsverket har rapporterat.

– Den vanligaste anledningen är att de inte har använt kondom på röda dagar. Det är därför det är viktigt att du och din partner är villiga att använda kondom tills det blir gröna dagar, förklarar Berglund.

Disciplinen gör experterna skeptiska

För att appen ska fungera som ett säkert preventivmedel krävs det att användaren har disciplin. Temperaturen ska mätas varje morgon innan du går upp ur sängen, helst samma tid varje dag. Man ska helst inte mäta temperaturen om man går upp två timmar senare än vanligt.

– Det beror på att om man har många dagar med olika temperaturer får man fler röda dagar än gröna, och då blir man en kondomanvändare till slut, säger Berglund.

Och det är just detta som gör andra experter skeptiska. Angelica Lindén Hirschberg, som är professor i gynekologi vid Karolinska Institutet, menar att det kan vara stor skillnad hur ett preventivmedel fungerar under perfekt användning och hur det fungerar i realiteten.

– Natural Cycles kräver en väldigt, väldigt noggrann användning för att det ska fungera. Och det kan man inte alls rekommendera generellt till unga kvinnor, säger Lindén Hirschberg till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är klart man orkar i några månader men efter en längre tid finns det en risk att man tröttnar. Det ställer ju höga krav på mognad och motivation hos individen, och jag tror att de allra flesta kan tröttna på att vara så disciplinerad.

Bildkälla: Shutterstock

Kan vara ett bra alternativ

Kvinnor är som mest fertila i 20-30 års åldern, en ålder som är Natural Cycles största målgrupp. En målgrupp som de flesta gynekologer och barnmorskor vill rekommendera ett mer långsiktigt preventivmedel för, menar Lindén Hirschberg. Ett sådant kan vara hormonspiral, kopparspiral och p-stav, men inte preventivmedelsappar.

– Man måste ha regelbunden manscykel för att det ska fungera, och det har inte alla kvinnor. Även om de har en normal menscykel kan den variera – särskilt hos yngre kvinnor. Då kan det räcka med att man åker bort eller blir stressad så blir ägglossningen störd och man får en rubbad manscykel.

Lindén Hirschberg menar att det är viktigt att först prova ett säkert preventivmedel innan man testar Natural Cycles.

– Det kan vara ett alternativ för de kvinnor som har provat det mesta av till exempel hormonella preventivmedel och har en uttalat hormonpåverkan. Det tycker jag att man måste ta på allvar, och testa något annat. Då kan det vara ett alternativ, men helst inte till de unga individerna, säger Lindén Hirschberg till Nyheter24.

I januari 2018 anmälde Södersjukhuset i Stockholm Natural Cycles till Läkemedelsverket. Det efter att de upptäckt 37 fall av oönskade graviditeter bland kvinnor som har använt appen inom loppet av fyra månader.

Förra året gick RFSU tydligt ut och sa att Natural Cycles inte är ett preventivmedel.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du något preventivmedel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Riksrätt i senaten för Bidens minister

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

1 timme sedan
Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.