Flera fall av oönskade graviditeter – nu anmäls appen Natural Cycles

- 11/01/2018, 10:56 -

Preventivmedelsappen Natural Cycles är godkänt som preventivmedel, men har länge ifrågasatts och kritiserats av experter. Nu har Södersjukhuset anmält appen till Läkemedelsverket efter flera fall av oönskade graviditeter.

Appen Natural Cycles används av kvinnor för att antingen bli gravida eller det motsatta – undvika en graviditet.

Idén bakom appen är hur man kan undvika graviditet genom att utnyttja de så kallade "säkra perioderna" under menscykeln, och på så vis även slippa hormonella preventivmedel.

Appens säkerhet har flera gånger ifrågasatts av såväl experter som RFSU, men företaget själva menar att det har lika hög säkerhet som andra preventivmedel.

Nu har Södersjukhuset i Stockholm anmält appen till Läkemedelsverket. Detta efter att de upptäckt 37 fall av oönskade graviditeter bland kvinnor som har använt appen – inom loppet av bara fyra månader.

– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren, enligt SVT.

Appen har godkänts som preventivmedel och det är ännu osäkert varför kvinnorna har blivit gravida.

Sedan september 2017 har 668 kvinnor sökt abort på Södersjukhuset. Det är 37 av dessa som kopplas till appen, men sjukhuset ska nu gå tillbaka i tiden för att se om det finns fler fall.

Enligt Natural Cycles hemsida skyddar appen inte till 100 procent mot oönskad graviditet, men vid "perfekt användande" ska 1 av 100 kvinnor bli oönskat gravid. 

"Kan givetvis förvänta sig oönskade graviditeter"

Under torsdagen har Nyheter24 sökt Natural Cycles. Till slut kom ett svar från marknadschefen Daniel Bromberg via mejl och menar att appen inte är osäkrare än något annat preventivmedel. 

"Inget preventivmedel är 100 procent effektivt och oönskade graviditeter är tyvärr en risk med alla preventivmedel. Natural Cycles har ett Pearl Index på 7, vilket innebär en effektivitet på 93 procent, vilket vi också kommunicerar. Med ett nytt och populärt preventivmedel på marknaden så kan man givetvis förvänta sig oönskade graviditeter."

Bromberg håller med om att preventivmedlet inte lämpar sig för unga och påpekar att det är därför användare måste vara 18 år för att registrera sig. 

"Vi påstår att det är farligt att skrämma allmänheten med “abort-nyheter” på det här sättet. Idag är kvinnor redan rädda för preventivmedel, och om media och läkare fortsätter att beskriva preventivmedel som är certifierade och bevisligen är effektiva som farliga, finns det snart inget kvar för kvinnor att använda. Vår mål är och har alltid varit att erbjuda fler alternativ, så att varje kvinna kan hitta ett preventivmedel som passar just henne," skriver Natural Cycles till Nyheter24.

Isabella "Blondinbella" Löwengrip, som är en av delägarna, menar att de som blivit gravida har "slarvat" och påpekar att Natural Cycles är ett godkänt preventivmedel. 

– Vi är lika säkra som våra konkurrenter, men så fort det bygger på en daglig rutin blir det en mänsklig faktor som gör att det blir oönskade graviditeter. Vi har i dag en procent även om man använder det så som man ska använda det och sex procent om man slarvar, det gäller alla preventivmedel i dag. Så fort du måste ta något regelbundet finns det de som slarvar, säger Löwengrip till Aftonbladet.

Läs mer om Natural Cycles:

Tre tjejer berättar om deras oönskade graviditet

Bianca Ingrosso var tvungen att gå från Natural Cycles till p-piller

RFSU dissar appen Natural Cycles: "Är verkligen inte ett preventivmedel"

Ny studie: Preventivmedlet som är en app är nästan lika säkert som p-piller

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du provat Natural Cycles?