En ny studie visar att ett stort sockerinnehav ökar risken för psykisk ohälsa.
En ny studie visar att ett stort sockerinnehav ökar risken för psykisk ohälsa. - Foto: TT

Forskare: Godis ökar risken för depression

Studien har pågått i 50 år.


Det är sedan länge känt att socker i form av exempelvis bakverk, läsk och godis inte är jättebra för vår hälsa. Bland annat är det beroendeframkallande, ger oss högt men snabbt sjunkande blodtryck och är lika farligt som tobak och alkohol.

Psykiska störningar

Men nu visar en studie som påbörjades redan 1967 att stora mängder av socker även ökar risken att få psykiska störningar, skriver TT via SVT Nyheter.

Whithall-studien publicerades i Scientific Reports och bygger på analyser på 8 087 personer i åldrarna 39-83. De har kollat specifikt på hur ens diet påverkar den psykiska hälsan och kom fram till att ja, det kan de göra.

Depression

Det visar sig alltså att ett relativt högt sockerintag kan leda till bland annat depression, ångest, panikkänslor, fobier, tvångstankar och stressymptom. Bland de män som hade högst sockerintag hade de 23 procent risk att drabbas av psykisk ohälsa. Varför det inte var likadant för kvinnor är ännu inte känt.

Forskarna inte kunnat hitta bevis för att personer som redan lider av psykisk ohälsa har en tendens att äta stora mängder socker, och heller inte på vilket sätt sockret påverkar psyket, skriver SVT.

Läs även om vad som händer med kroppen när du slutar äta socker i tio dagar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du godis?
Tack för din röst!