Experten delar med sig av sina bästa spartips.
Experten delar med sig av sina bästa spartips. - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix/TT och Jonas Ekströmer/TT

Experten: Här är köpfällorna att undvika när priserna skenar

Priserna stiger på det mesta vi lägger våra pengar på, och för många är det svårt att få pengarna att räcka till. Nyheter24 vände sig därför till konsumentvägledaren Maria Wiezell för att ta reda på hur man bäst kan spara in på slantarna.


År 2022 har milt uttryckt varit ett år som präglats av skenade priser, på allt från el till kaffe. Därför är det nu viktigare än någonsin att svenska konsumenter skaffar sig en bättre koll över sin ekonomi, och ser sig om efter andra lösningar när pengarna inte räcker till.

Nyheter24 frågade Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, hur man på bästa sätt kan minska på kostnaderna.

Priserna på livsmedel skenar. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Se över vad dina pengar går till

Enligt Maria Wiezell är det som konsument viktigt att faktiskt ha koll på vad pengarna går till, särskilt med tanke på den rådande el- och bränslekrisen som väntas pågå ett bra tag framöver.

– Därför gäller det att man ser över vad det är för fasta kostnader man har. Vad är det för avtal jag har som jag betalar för – kanske i onödan?, säger Wiezell.

Vidare förklarar hon att de ofta ser att konsumenter upptäcker, efter en närmare granskning, att de betalar för exempelvis streaming- och prenumerationstjänster som de inte ens använder, eller glömt bort att de skrivit upp sig på.

Här kan du läsa om hur gör om du inte kan betala dina räkningar.

– Det kan ju vara väldigt små summor men sammantaget blir det väldigt dyrt att betala för något som man inte använder, eller som man lätt kan göra sig av med.

Experten tipsar konsumenter att vända sig till exempelvis Elpriskollen och Energimarknadsbyrån, där man kan se över sina utgifter ordentligt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Man måste inte köpa nytt"

En kopp kaffe varje dag på väg till jobbet kan verka som småpengar, men om man ser till en kopp kaffe om dagen under ett års tid låter det genast dyrare. Maria Wiezell ger konsumenter rådet att tänka efter när de handlar och prioritera det som är viktigast – eller mest nödvändigt.

– Behöver jag verkligen ett kort för kollektivtrafiken? Kan jag cykla, kan jag gå i stället? Eller är det billigare att köpa enstaka biljetter? Det är något som man slentrianmässigt köper för att det är bekvämt. Men om man inte utnyttjar det till max blir det onödigt dyrt.

Bilen är, menar Wiezell, också något som många använder slentrianmässigt. Se i stället över om du kan samåka med andra. Det gäller även det materiella, som skridskor och liknande föremål som används vid säsong.

– Man måste inte köpa nytt, förtydligar hon.

Köp inte mer än vad du behöver

Ett annat tips från experten är att inte köpa mer än vad man behöver, exempelvis mat.

– Köp inte större förpackningar än vad du äter upp, även om man kan bli lurad av att det är billigare att köpa en större förpackning.

På det sättet, menar Wiezell, är man både ekonomisk och minskar på matsvinnet.

– Man måste inte köpa tomater när det är jättebra pris på morötter eller andra rotfrukter, säger Maria Wiezell och fortsätter:

– Vad gäller frukt, gå in på Fruktkartan där man kan hitta folk som är villiga att ge bort sina äpplen eller päron eller vad man har i trädgården.

Här kan du läsa mer om hur ska tänka när livsmedlen blir dyrare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!