Mathilda "Övertillannat" Vernersson är Nyheter24:s ekonomibloggare
Mathilda "Övertillannat" Vernersson är Nyheter24:s ekonomibloggare - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Privat

Rädda din matbudget med 6 vassa knep: "En riktig pengafälla"

Att hålla i slantarna är inte det lättaste när matpriserna är höga. Nyheter24:s ekonomibloggare, pengcoachen Mathilda Vernersson, ger sina bästa knep för att pressa ner matbudgeten.
"Detta kommer ta bort mycket magont för dig framöver", skriver hon.


Inflationen har gjort att matpriserna har stigit kraftigt, vilket kan vara en utmaning för många familjer. Enligt Konsumentverket ökade matpriserna med hela 20 procent bara under 2022.

Den som vill dra ner på matkostnaderna gör rätt i att följa tipset från Mathilda "Övertillannat" Vernersson, pengacoach och ekonomibloggare på Nyheter24. Det handlar inte om vad du handlar, utan när.

– Det gör underverk för din matbudget, säger Vernersson.

Spara 2 000 kronor i månaden på mat – med enkla knepet

6 enkla knep – så håller du nere matkostnaderna

Har du svårt att hålla ner kostnaderna just nu? Här kommer sex ytterligare knep för att pressa ner matbudgeten, direkt hämtade från ekonomibloggen Övertillannat.

Vill du ha fler tips? Ladda ner Mathilda Vernerssons kostnadsfria pdf, och ta del av 18 sätt att hålla nere matkostnaderna.

1. Släng ingen mat

Vi svenskar slänger otroligt mycket mat utan att vara medvetna om problemet. Ät upp det du handlar hem även om du inte är sugen på det just då. 

2. Restfest på onsdagar

Om du följer råd nummer ett här ovan så kommer du ha massor av små skålar och burkar som är fyllda med allt möjligt efter några dagar. Det är då du bjuder in till restfest, och vår dag är onsdagar då ny mat alltid inhandlas på torsdagar.

3. Ha ett separat matkonto

Räkna ut vad som är din budget för mat och öronmärk de pengarna genom att flytta dem till ett separat bankkonto varje månad. Sätt även över lite till för dyrare perioder så du bygger buffert inför sommarsemestern eller julfirande. Glöm inte att ta lite höjd även för stigande matpriser. Detta kommer ta bort mycket magont för dig framöver.

4. Handla aldrig stressad eller hungrig

Detta är en riktig pengatjuv. Sluta upp med att springa i affären i tid och otid. Undvik handling när du har bråttom eller är hungrig efter jobbet. Din handling kommer bli dyrare utan att du tänker på det.

5. Laga för mycket mat

Är din energi hög så passa på att laga mat för kommande behov. Det finns dagar man inte vill laga mat och då är det lätt att ta till hämtmat. Se till att ha lösningar i din frys för dessa dagar.

6. Fyll skåpen med måtta och till bra priser

En stor pengafälla som många gör är att bunkra mat. Se till att istället hålla din veckobudget. Finns det ekonomiskt utrymme den veckan så bunkra på, men se till att det görs till riktigt bra priser. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!