Mimmi är en av tullinspektörerna som syns i "Gränsbevakarna Sverige"
Mimmi är en av tullinspektörerna som syns i programmet. - Foto: Skärmavbild/Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5

Det här är den vanligaste ursäkten bland de som åker fast i tullen – kan ge dyra böter

Mimmi är en av tullinspektörerna som syns i “Gränsbevakarna Sverige”. I sitt jobb stöter hon på en hel del märkliga fynd och situationer, och det visar sig att det finns en viss ursäkt som förekommer mer än andra, bland de som åker fast i tullen.


I två säsonger har tittarna fått följa tullinspektörer som arbetar med att skydda Sveriges gränser, hamnar och flygplatser i “Gränsbevakarna Sverige”. Realityprogrammet hade premiär på Kanal 5 och discovery+ hösten 2022, efter att ha sänts i många år i flera andra länder. 

Tullinspektören Mimmi medverkar i programmet "Gränsbevakarna Sverige" på Kanal 5

En av tullinspektörerna som har synts i tv-rutan i både den första och andra säsongen är Mimmi, som påbörjade sin utbildning för fem år sedan. Mestadels av sin arbetstid står Mimmi i tullfiltret på Arlanda, och hon har därmed stött på en hel del olika människor och situationer. 

Vidriga upptäckten i tullen på Arlanda – hittades i resväska: "Det bara rann"

Dagligen passerar tusentals människor Sveriges gränser, och inte sällan har resenärer med sig saker som de inte får. Men vilken är egentligen den vanligaste ursäkten bland de som åker fast i tullen?  

– Den vanligaste ursäkten är helt klart: “Jag visste inte. Ingen har sagt det här till mig”. Sen brukar det oftast komma: “Jag har alltid gjort så här. Ingen har stoppat mig förut”, berättar Mimmi och tillägger: 

– Då har du väl haft tur de andra gångerna. Det hör man jätteofta.

Vanligaste ursäkten i tullen: "Många som säger..."

Ännu en vanlig ursäkt som Mimmi och hennes kollegor i tullen ofta hör är att resenären menar att denne fraktar något åt en vän eller anhörig. 

– Det är många som säger att: “Min kusin ville ha det här och frågade om jag kunde ta med mig det”. 

– Då är det verkligen viktigt att veta vad det är som man fraktar åt någon annan. För det är du som står för det om det blir fel. 

Om man har otur så kan ett sådant misstag, oavsett om det är medvetet och eller omedvetet, få tråkiga konsekvenser. Mimmi betonar därför vikten av att ha koll på vad som gäller när man reser tillbaka in i Sverige. 

– Det kan ju bli väldigt dyrt om du har gjort fel, oavsett om du medvetet chansar eller inte visste. Du kan ju både få böter och en anmärkning i belastningsregistret. Det är en prick i fem år och är tråkigt om du ska söka jobb. Så det gäller att man faktiskt har koll. Det är ditt eget ansvar, förklarar Mimmi. 

Tullens absurda fynd i väskan – stora chocken: "Avhuggna"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.