Mimmi är en av tullinspektörerna som syns i "Gränsbevakarna Sverige"
Mimmi är en av tullinspektörerna som syns i programmet. - Foto: Skärmavbild/Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5

Det här är den vanligaste ursäkten bland de som åker fast i tullen – kan ge dyra böter

Publicerades: 26 Maj, 14:26, Uppdaterades: 27 Maj, 16:58

Mimmi är en av tullinspektörerna som syns i “Gränsbevakarna Sverige”. I sitt jobb stöter hon på en hel del märkliga fynd och situationer, och det visar sig att det finns en viss ursäkt som förekommer mer än andra, bland de som åker fast i tullen.


I två säsonger har tittarna fått följa tullinspektörer som arbetar med att skydda Sveriges gränser, hamnar och flygplatser i “Gränsbevakarna Sverige”. Realityprogrammet hade premiär på Kanal 5 och discovery+ hösten 2022, efter att ha sänts i många år i flera andra länder. 

Tullinspektören Mimmi medverkar i programmet "Gränsbevakarna Sverige" på Kanal 5

En av tullinspektörerna som har synts i tv-rutan i både den första och andra säsongen är Mimmi, som påbörjade sin utbildning för fem år sedan. Mestadels av sin arbetstid står Mimmi i tullfiltret på Arlanda, och hon har därmed stött på en hel del olika människor och situationer. 

Vidriga upptäckten i tullen på Arlanda – hittades i resväska: "Det bara rann"

Dagligen passerar tusentals människor Sveriges gränser, och inte sällan har resenärer med sig saker som de inte får. Men vilken är egentligen den vanligaste ursäkten bland de som åker fast i tullen?  

– Den vanligaste ursäkten är helt klart: “Jag visste inte. Ingen har sagt det här till mig”. Sen brukar det oftast komma: “Jag har alltid gjort så här. Ingen har stoppat mig förut”, berättar Mimmi och tillägger: 

– Då har du väl haft tur de andra gångerna. Det hör man jätteofta.

Vanligaste ursäkten i tullen: "Många som säger..."

Ännu en vanlig ursäkt som Mimmi och hennes kollegor i tullen ofta hör är att resenären menar att denne fraktar något åt en vän eller anhörig. 

– Det är många som säger att: “Min kusin ville ha det här och frågade om jag kunde ta med mig det”. 

– Då är det verkligen viktigt att veta vad det är som man fraktar åt någon annan. För det är du som står för det om det blir fel. 

Om man har otur så kan ett sådant misstag, oavsett om det är medvetet och eller omedvetet, få tråkiga konsekvenser. Mimmi betonar därför vikten av att ha koll på vad som gäller när man reser tillbaka in i Sverige. 

– Det kan ju bli väldigt dyrt om du har gjort fel, oavsett om du medvetet chansar eller inte visste. Du kan ju både få böter och en anmärkning i belastningsregistret. Det är en prick i fem år och är tråkigt om du ska söka jobb. Så det gäller att man faktiskt har koll. Det är ditt eget ansvar, förklarar Mimmi. 

Tullens absurda fynd i väskan – stora chocken: "Avhuggna"

Relaterat
Senaste nytt

Många elsparkcyklar olagliga på allmän väg

Man körda av vägen och dog – flydde från polisen

En man har dött efter att ha kört av vägen med bil i Köpings kommun.

Skolor kritiseras för dålig koll på betygen

Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa och rättssäkra betyg. Flertalet skolor som Skolinspektionen granskat får kritik, enligt en rapport från Skolinspektionen.

Fakta: Det tunga vapenstödet till Ukraina

Sverige har skickat militärt stöd till Ukraina för cirka 17 miljarder kronor. Här är de tyngsta bidragen.

Svenske instruktören: "Skicka vykort från Krim"

De ukrainska soldaterna har lärt sig stridsfordon 90 på några veckor. Några har kommit direkt från fronten – andra har helt saknat militär erfarenhet. Vi har stort förtroende både för eleverna och för vagnarna, säger svenska instruktören Sanna.

Översten: Bästa vagnen vi har

Stridsfordonen som Sverige skänker är specifikt skapade för att kunna stå emot ryska angrepp. Nu är målet att Ukraina ska ställa om från försvar till anfall – och erövra förlorad mark.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.