Ska du ut och tälta i sommar?
Ska du ut och tälta i sommar? - Foto: Pexels

Dyra missen du INTE vill göra när du tältar: "Ger böter"

Har du planer på att bege dig ut i naturen och tälta i sommar? Då gäller det att du tänker till kring var du slår upp ditt tält – både för naturen och plånbokens skull.


Att tälta kan vara ett bra boendealternativ för den som dels vill vara nära naturen, dels vill komma lite billigare undan än vad man kanske gör på hotell.

Men det gäller att tänka till lite innan man slår upp sitt tält, särskilt om man vill övernatta i någon av Sveriges 30 nationalparker eller över 5 000 naturreservat. 

Inte tillåtet att tälta överallt

I regel är det nämligen inte tillåtet att tälta utanför angivna områden på dessa platser och ibland är det till och med totalförbud mot tältning.

– Det finns ingen samlad översikt över alla de individuellt utformade föreskrifter som gäller för vart och ett av alla dessa skyddade områden, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist hos Naturvårdsverket, till Nyheter24.

Därför råder Naturvårdsverket tältsugna individer att kika på anslagstavlan vid nationalparken eller naturreservatet för att veta vad som gäller. Man kan också kontakta kommunen eller länsstyrelsen.

Lagen på Gotland som många turister missar – kan ge fängelse i ett år

Men allemansrätten då? 

Anledningen till att det inte är fritt fram att tälta i nationalparker och naturreservatet är för att det helt enkelt kan skada omgivningen.

– Såväl nationalparker som naturreservat skyddas alla för ett individuellt, specifikt utpekat syfte. Syftet rör vanligen skydd av värdefull natur och biologisk mångfald, bevarande av skyddsvärda landskapstyper, vård och bevarande av värdefulla naturmiljöer samt att tillgodose behov av områden för friluftslivet, säger Nils Hallberg.

– Om det behövs för att syftet med skyddet ska kunna tillgodoses så kan myndigheterna besluta om föreskrifter, vilka styr hur det enskilda området får nyttjas. 

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Men allemansrätten då, kanske du tänker? Nils Hallberg svarar:

– Allemansrätten gäller också i nationalparker och naturreservat, men om det behövs för att syftet med skyddet ska kunna tillgodoses så kan behöriga myndigheter alltså bland annat reglera hur allemansrätten får nyttjas i det enskilda skyddade området.

– Har man i ett enskilt skyddat område inskränkt eller helt förbjudit möjligheten att tälta så är det till skydd för områdets bevarandevärden. Tältar man trots att förbud råder eller tältar man på annat än anvisade platser så riskerar man att skada de värden som skyddet är till för.

Juristen om överträdelser: "Ger böter"

Vilka påföljder kan den som bryter mot ett eventuellt förbud stå inför?

– Om man medvetet eller av oaktsamhet bryter mot en föreskrift som har beslutats för ett enskilt skyddat område kan man dömas för brottet ”förseelse mot områdesskydd”, vilket ger böter, säger Nils Hallberg och hänvisar till kapitel 29, paragraf 2 a i miljöbalken.

Checklista: Så vet du om din trädgård är ett paradis för fästingar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!