Trivs fästingar på DIN trädgård? Så här vet du
Trivs fästingar på DIN trädgård? Så här vet du - Foto: Johan Nilsson/Jan Collsiöö/TT

Checklista: Så vet du om din trädgård är ett paradis för fästingar

Sommaren står för dörren, och med den kommer fästingarna. Har du koll på vad som håller dem borta, och vad som gör din trädgård till ett paradis för den blodsugande parasiten?


Att hålla fästingarna borta under sommarmånaderna är inte helt enkelt, men det finns faktiskt saker du kan göra för att de inte ska flockas till din tomt.

Ja, för utan att du vet om det kan din trädgård vara rena drömmen för parasiterna, perfekt utformad för deras behov och trivsel. 

Invasiva nyckelpigan du ska se upp för – kan bitas om du är svettig

Så håller du fästingarna borta från din trädgård – tips

  1. Håll gräsmattan torr. Fästingarna gillar fukt och trivs mindre bra i torka. Att hålla gräsmattan välvattnad och frodig kan kännas lockande, men är mindre bra om man vill hålla fästingarna så långt borta som möjligt.
  2. Håll gräsmattan kortklippt. De flesta känner till att fästingar ofta lurar i gräs och sly som vuxit upp en bit. Där är marken i regel fuktigare, eftersom växtligheten förhindrar solens strålar att nå hela vägen ner. En kortklippt gräsmatta är därför inte lika lockande för fästingarna.
  3. Placera buskar och träd i utkanten av trädgården. De är föda för många av de djur som i sin tur bär på fästingar, däribland rådjur och harar. Om du håller växterna, som de dras till, längs tomtens kanter är det framförallt där eventuella fästingar kommer hamna också.
  4. Håll fästingarnas värddjur borta - i den mån du kan. Ett enda rådjur kan bära mer än 2 000 fästingar samtidigt. 

Källa: Leva och Bo

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.