Det finns en lag på Gotland som många besökare missar
Det finns en lag på Gotland som många besökare missar - Foto: Fredrik Sandberg/Sören Andersson/TT

Lagen på Gotland som många turister missar – kan ge fängelse i ett år

Omkring en miljon människor besöker Gotland varje år, med en tydlig topp under sommarhalvåret. Är du en av alla som planerar en resa till Sveriges största ö på semestern? Då finns det en lag du måste känna till.


Med sina många, vackra stränder är Gotland en riktig semesterpärla. Men den som tänkt ta med sig ett gäng stenar hem borde tänka om – det är nämligen olagligt. 

Lösa fossiler och stenar anses nämligen vara en del av marken och tillhör markägaren. Enligt Länsstyrelsen Gotland kan enstaka sten eller fossilbit som minne ingå i allemansrätten, så länge de saknar ekonomiskt värde.

Men att plocka med sig flera stenar eller fossiler som man planerar att sälja vidare är olagligt, och kräver tillstånd från markägaren och länsstyrelsen.

"I skyddade områden, som till exempel naturreservat, kan det finnas striktare föreskrifter och vara förbjudet att ta med enstaka lösa stenar", skriver Länsstyrelsen Gotland på sin hemsida.

Risk för fängelse upp till ett år

Att ta med sig stenar och fossilbitar hem utan tillåtelse räknas som åverkan eller skadegörelse enligt brottsbalkens kapitel 12. 

Enligt polisen är straffet för skadegörelse böter eller fängelse i högst ett år. Den dömda får också vanligen betala skadestånd. 

Relaterat
Senaste nytt

Dödsdomar i Iran för smuggelsprit

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden. Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv. Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.

Två bilar i krock utanför Örebro – stopp i båda körfälten

"Polisen är på plats vid en trafikolycka på länsväg 207 i närheten av Atleverket.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryska medier: Flottchefen är inte alls död

1 timme sedan
Viktor Sokolov, befälhavare för ryska svartahavsflottan, har i dag deltagit i ett videomöte med försvarsminister Sergej Sjojgu. Det hävdar regimtrogna ryska medier, efter Ukrainas uppgifter om att Sokolov har dödats.

Tesla i fokus när EU granskar elbilar från Kina

1 timme sedan
Amerikanska Teslas leveranser av elbilar tillverkade i Kina är i fokus när EU granskar dumpning av elbilar som tillverkats med statliga kinesiska subventioner. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till flera källor. Teslas aktie faller i förhandeln på Wall Street efter uppgifterna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.