Det finns en lag på Gotland som många besökare missar
Det finns en lag på Gotland som många besökare missar - Foto: Fredrik Sandberg/Sören Andersson/TT

Lagen på Gotland som många turister missar – kan ge fängelse i ett år

Omkring en miljon människor besöker Gotland varje år, med en tydlig topp under sommarhalvåret. Är du en av alla som planerar en resa till Sveriges största ö på semestern? Då finns det en lag du måste känna till.


Med sina många, vackra stränder är Gotland en riktig semesterpärla. Men den som tänkt ta med sig ett gäng stenar hem borde tänka om – det är nämligen olagligt. 

Lösa fossiler och stenar anses nämligen vara en del av marken och tillhör markägaren. Enligt Länsstyrelsen Gotland kan enstaka sten eller fossilbit som minne ingå i allemansrätten, så länge de saknar ekonomiskt värde.

Men att plocka med sig flera stenar eller fossiler som man planerar att sälja vidare är olagligt, och kräver tillstånd från markägaren och länsstyrelsen.

"I skyddade områden, som till exempel naturreservat, kan det finnas striktare föreskrifter och vara förbjudet att ta med enstaka lösa stenar", skriver Länsstyrelsen Gotland på sin hemsida.

Risk för fängelse upp till ett år

Att ta med sig stenar och fossilbitar hem utan tillåtelse räknas som åverkan eller skadegörelse enligt brottsbalkens kapitel 12. 

Enligt polisen är straffet för skadegörelse böter eller fängelse i högst ett år. Den dömda får också vanligen betala skadestånd. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.