Vad händer med Daimstruten i sommar?
Vad händer med Daimstruten i sommar? - Foto: Anders Wiklund/Leo Sellén/TT

Vad händer med Daimstruten i sommar? Här är oklara svaret

Svartlistade Mondelez äger flera välkända varumärken, däribland Daim. Hur påverkas den omtyckta Daimstruten av bojkotten? Det hade både GB Glace och Unilever svårt att svara på, när Dagens ETC frågade.


Flera företag har bojkottat Mondelez varumärken sedan de svartlistades av Ukraina i maj, däribland SJ, SAS, Liseberg och det Petter Stordalen-ägda Strawberry.

Mondelez äger ett stort antal varumärken som finns att köpa på den svenska marknaden, däribland storsäljarna Marabou, Oreo, Philadelphia och Daim.

"Aktörer som plockat bort Marabou från sina hyllor är självklart helt i sin rätt att göra det, men samtidigt kan jag inte låta bli att undra om de inser hur många varor de behöver exkludera för att vara konsekventa. Sommarglassen, knäckemackan, den traditionsenliga julmusten och även blöjorna riskerar att försvinna”, sa Mondelez Sverige-vd Martina Flemström till Expressen i förra veckan.

Martina Flemströms mångmiljonlön – är Sverige-vd för svartlistade Mondelez

Daim ägs av svartlistade Mondelez

Är du en av många som gillar att avnjuta en Daimstrut under sommaren? Då kanske du har funderat på vad som händer med den nu, när aktörer tar avstånd från Mondelez på löpande band.

Daim ägs som sagt av Mondelez, och chokladen till den omåttligt populära glassen tillverkas i Marabou-fabriken i Upplands Väsby. Resten av struten tillverkas i Flen av GB Glace, som i sin tur ägs av jättebolaget Unilever. 

GB Glace bollar över till Unilever

När Dagens ETC ställde frågan till GB vad som kommer hända med Daimstruten nu, när Mondelez blivit svartlistade av Ukraina och bojkottade av såväl företag som kunder, passade man över frågan till Unilever.

I ett sms till Dagens ETC skriver Unilevers presskontakt att man fördömer Rysslands invasionskrig av Ukraina – men man kommenterar inte frågan om Daimstruten närmare:

”För frågor rörande Mondelez ber vi er kontakta Mondelez.”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!