Handsprit i en varm bil utgör en brandrisk.
Handsprit i en varm bil utgör en brandrisk. - Foto: Martina Holmberg/TT och Stina Stjernkvist/ TT

Vanliga prylen du INTE ska förvara i din bil på sommaren: "Börjar brinna"

Många uppskattar sommarvärmen som just nu råder, men den höga temperaturen för också med sig vissa faror – särskilt för den som förvarar handsprit i bilen.


Till mångas stora glädje är sommaren äntligen här och på flera håll i landet har temperaturen varit nära 30-gradersstrecket.

Men sommarvärmen för också med sig risker och faror.

Det ska du INTE göra med dina krukväxter när du reser bort: "Kan börja brinna"

Handsprit i en varm bil utgör en brandrisk

De allra flesta känner till hur farligt det är att lämna ett barn eller ett husdjur i en varm bil och Nyheter24 har tidigare skrivit om vad man, enligt veterinären, ska göra för att inte glömma hunden i bilen

Men desto färre känner till faran med att förvara handsprit i bilen under sommarens allra hetaste månader.

– Det som kan hända är att när handspriten värms uppstå börjar själva alkoholen i den att avdunsta, vilket då kan skapa ett ångmoln som kan antändas och börja brinna, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid enheten för brand och räddning hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Nyheter24.

Vad är det då som gör att ångmolnet kan ta fyr? Lundberg förklarar:

– Det är lite olika saker som kan leda till det här. I och med att det är syntetklädsel i säten och liknande så kan det vara, när man kliver i eller stiger ur bilen, att det uppstår statisk elektricitet och gnistor.

– Man kan också få gnistbildning av elektriciteten i bilen. De här gnistorna kanske man inte ens ser normalt sett och vanligtvis utgör de inget problem. Men just om det är väldigt varmt och du har ett ångmoln som kommer ut ur förpackningen med handsprit, då blir de plötsligt ett problem. 

Kan orsaka en explosion

Det har förekommit larm om att handsprit orsakat explosioner i bilar och detta kan, enligt Anders Lundberg, inträffa under särskilda omständigheter.

– Det är om blandningsförhållandena är väldigt exakta, så att det finns tillräckligt mycket brännbart ämne, tillräckligt med syre och att det är varmt och det finns energi som antänds.

 – Det är ganska ovanligt med en explosion, men däremot kan det ske en snabb förbränning som man kan uppfatta som en explosion eftersom den sker väldigt plötsligt.

Detta måste du veta om eldningsförbud på sommaren: Regler och undantag

Så kan du förvara handsprit i bilen

Men hur ska man då förvara sin handsprit om man vill ha den i bilen, även under sommaren?

– För det första så bör man se till att handspriten inte ligger framme i solen. Kan man stoppa undan den på något sätt, så att den är i skugga eller i en väska eller någonting åt det hållet, så är det bra, säger Anders Lundberg.

– Det är också bra om man använder en sån typ av förpackning som man kan skruva åt ordentligt, så att den inte läcker. Så kanske hellre en handsprit med skruvkork än med pump.

Vidare är det viktigt att, om man spiller handsprit i bilen, torka upp vätskan så snabbt som möjligt.

För de som måste ha med sig handsprit i bilen, till exempel vårdpersonal och hemtjänstpersonal, rekommenderar Lundberg en kylväska som förvaring.

MSB
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!