Fredag 12 Aug
Stockholm

Livsfarligt att lämna hunden i en varm bil – veterinärens tips

Livsfarligt att lämna sin hund i varm bil
Att lämna sin hund i bilen en varm sommardag kan få allvarliga konsekvenser. Foto: Johan Nilsson/TT och Pexels

I sommarvärmen kan temperaturen i bilen stiga snabbt, och våra fyrbenta vänner riskerar dödliga skador efter kort tid i ett varmt fordon. Nyheter24 frågade veterinären Lis-Marie Johansson om vad du som hundägare ska tänka på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sommar och semestertider innebär värme, bad och utflykter. Men bilresor kombinerat med höga temperaturer kan också innebära livsfara för din hund. Framförallt om den lämnas kvar i fordonet.  

Farligt att lämna hunden i varm bil

En solig eftermiddag då termometern visar 28 grader ute kan det bli över 50 grader inne i bilen, och det behöver inte gå särskilt lång tid för att din hund ska få dödliga skador. 

Lis-Marie Johansson, veterinär vid Evedensia Smådjurskliniken i Jönköping, har tidigare berättat för Nyheter24 om farorna för din fyrbenta vän vid badutflykten. 

Här kan du läsa om vad du ska undvika när du badar med din hund

Nu förklarar Lis-Marie Johansson att det snabbt kan bli farligt för din hund i en varm bil. 

– Det beror ju på temperaturen, men det kan gå väldigt fort. Det behöver inte vara sådär jättevarmt om den står i solen, bilen värms upp snabbt. Det kan bli farligt redan från 20 grader och uppåt om man ställer bilen i solen. 

Foto: Jon Eeg/TT

Veterinärens tips – så undviker du att glömma hunden i bilen

Och det finns ett visst knep som Lis-Marie Johansson har till djurägare, om man är nervös att råka glömma sin pälskling i bagageutrymmet. 

– Helst ska man undvika att lämna hunden i bilen helt och hållet, men ibland har man inte tänkt lämna den utan ska bara transportera hunden. Då är mitt tips att lämna till exempel mobiltelefonen i bagaget, eftersom tyvärr är det mindre risk att man glömmer den än hunden. Man kan alltså lägga något viktigt tillsammans med hunden som gör att man måste gå till bagageutrymmet, säger Lis Marie Johansson till Nyheter24. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.