Natten mot fredag bjuder på tropisk hetta på flera håll.
Natten mot fredag bjuder på tropisk hetta på flera håll. - Foto: Johansen, Erik & Christine Olsson/TT

SMHI varnar: Här kan det bli tropisk hetta – redan i natt

Under sommaren får vi njuta av vackert väder, bad och massa gottigheter. Men värmeböljor kan också medföra problem, framför allt nattetid. Natten mot fredag kommer det bli tropisk hetta, enligt SMHI:s meteorolog.


Sommaren är här och med den också värmen. Under några få månader varje år får vi njuta av härligt väder, sol och bad.

Just nu befinner vi oss däremot mitt i en pågående värmebölja och solen skiner starkt på de flesta håll i vårt avlånga land. 

Här kan det bli tropisk hetta – över 20 grader

SMHI har skickat ut varningar om brandrisk på bland annat Gotland. Som om inte det vore nog så blir det inte heller särskilt mycket svalare nattetid, på flera håll under natten till fredag, det meddelar SMHI:s meteorolog Katarina Andersson till Nyheter24. Hon låter meddela att det kan bli tropisk hetta på flera ställen.

– Det ser ut som att det kan inträffa tropiska natt i Stockholmsområdet, kanske även lite runt om Storstockholm också, mot Uppland och även nere i Blekinge natten till fredag.

Detta är tropisk hetta

Tropisk hetta innebär att temperaturen inte får gå under 20 grader mellan 20.00 och 08.00 dagen därpå. Håller sig temperaturen över 20 grader så är det en tropisk natt, förklarar Andersson.

SMHI har även publicerat ett meddelande på sin hemsida angående höga temperaturer som beräknas gälla fram till imorgon kväll, fredag (reds. anm). Detta för just Stockholmsområdet och Uppland. Meddelandena riktar sig till alla i samhället, men med ett extra fokus på de som befinner sig i riskgrupper.

– Det är svårare att få ned temperaturen inomhus när den inte sjunker ute nattetid. Men för att vi ska utföra varningar så krävs det att temperaturen istället går upp över 30 grader och håller sig där en längre period, omkring tre till fyra dagar. Men där är vi inte ännu, säger Katarina Andersson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!