Fler svenskar bör öva på simkunskaperna, visar en ny undersökning.
Fler svenskar bör öva på simkunskaperna, visar en ny undersökning. - Foto: Marko Säävälä/TT & Kallestad, Gorm

Allt fler överskattar sin simförmåga – badbesikta dig i sommar: "Är en färskvara"

En undersökning som genomförts på uppdrag av Trygg-Hansa visar att allt fler svenskar överskattar sin egen simförmåga. Med anledning av det instiftas badbesiktning i sommar.


Under sommaren, när allt fler kastar sig i sjön för att bada, ökar dessvärre också antalet drunkningsolyckor allra mest, det skriver Trygg-Hansa i ett pressmeddelande. 

8 av 10 överskattar sin egen simförmåga

En undersökning har genomförts som visar på att en stor del av det svenska folket faktiskt överskattar sin egen simförmåga. Åtta av tio personer, eller 83 procent av de tillfrågade, tror sig klara av att simma 200 meter. Dock visade det sig att av dessa så har fyra av de tio inte simmat den längden under de senaste tre åren, något som får försäkringsbolaget att uppmana till en ”badbesiktning” i sommar.

Badbesiktningen är ett initiativ som lanserats där svenskarna uppmanas att regelbundet testa sin simkunnighet för att bygga upp en respekt men också förståelse för av det innebär att simma just 200 meter i öppet vatten. 

– Simkunnighet är en färskvara, framför allt när det handlar om simning i sjöar eller hav. Trots att vi svenskar älskar att söka oss till stränder och badplatser är det oroväckande att så pass få simmar 200 meter med jämna mellanrum. Många svenskar har en övertro på sin förmåga vilket ökar risken för drunkningstillbud i sommar, säger Eva Jarnhäll, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa i pressmeddelandet.

Så badbesiktar du dig i sommar

  • Badbesiktningen ska alltid göras tillsammans med någon annan, en vän, familjemedlem, granne eller liknande
  • Välj en sjö eller kuststräcka där du kan simma men samtidigt bottna
  • Mät på land upp en ungefärlig sträcka om 200 meter
  • Hoppa i eller doppa dig så att hela kroppen och huvud är under vatten, simma upp, och påbörja därefter din simtur
  • Efter tre fjärdedelar av sträckan byter du till ryggsim


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!