Vad är svårast att upptäcka i tullen på Arlanda? Tullinspektören svarar!
Tullinspektörerna Mimmi och Alex har medverkat i programmet. - Foto: Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Det här är absolut svårast att upptäcka i tullen på Arlanda: “Vid första anblick…”

I “Gränsbevakarna Sverige” har vi bland annat fått följa tullinspektören Mimmi när hon jobbar i tullfiltret på Arlanda. För Nyheter24 avslöjar hon vad som är absolut klurigast för tullen att hitta vid en kontroll.


Realityserien “Gränsbevakarna Sverige” hade premiär hösten 2022 på Kanal 5 och discovery+, och har sänts i två säsonger. Det populära programmet har sänts i flera andra länder tidigare, och ger tittarna en inblick i hur landets gränser säkras. 

Tullinspektören Mimmi har medverkat i "Gränsbevakarna Sverige"

I “Gränsbevakarna Sverige” får vi följa tullinspektörernas dagliga arbete vid Sveriges gränser, hamnar och flygplatser. Några av tullinspektörerna som medverkar är Olivia, Adam, Tomas, Timor och Mimmi

Mimmi började utbildningen som tullinspektör för ungefär fem år sedan jobbar mestadels i tullfiltret på Arlanda, och har nu blivit en omtyckt profil i programmet. I sitt jobb träffar hon många olika typer av människor, stöter på annorlunda situationer och gör spännande fynd. 

Vanliga tabben många gör i tullen på Arlanda – kan ge prick i registret: "Händer ofta"

Vad är svårast att upptäcka i tullen på Arlanda? 

Tullinspektören Mimmi har tidigare berättat för Nyheter24 om vad som är det konstigaste gömstället hon stött på under en kontroll. Men vad är egentligen absolut mest knepigt för tullen att upptäcka? 

– Vad som är svårast beror ju på vilket flöde vi jobbar med. Är man i en hamn och kollar lastbilar, så finns det ju hur mycket utrymme som helst. Det kan vara svårt att upptäcka.

Olivia och Mimmi har båda medverkat i programmet: Foto: "Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Vidriga upptäckten i tullen på Arlanda – hittades i resväskan: "Det bara rann"

"Det kan vara tricky att se sådant"

Mimmi förklarar att om man däremot står i tullfiltret på Arlanda, där det är människor som passerar förbi med sina väskor, så finns det andra typer av aspekter som är svårare att upptäcka. 

– På en flygplats så är det ju svårt om man misstänker att en person kanske har svalt narkotika, eller stoppat narkotika. Det kan ju vara lite tricky att se sådant, säger Mimmi och fortsätter: 

– Sedan händer det ju ibland att folk har manipulerat väskorna. Att de gjort lönnutrymmen i dubbelbottnade väskor eller gömmer narkotika i handtagen eller staget. Och det kan ju vara svårt vid första anblick att hitta. 

Mimmi berättar att de oftast tydligt märker att något är lurt när man pratar med resenären och får fram mer information. 

– Man kan få en känsla av att någonting inte stämmer. Då gör vi en väldigt fördjupad kontroll så att vi kan hitta de där grejerna. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!