Tullinspektören Mimmi jobbar oftast på Arlanda.
Mimmi jobbar oftast på Arlanda. - Foto: Nyheter24 och Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige" /Kanal 5/discovery+

Vanliga tabben många gör i tullen på Arlanda – kan ge prick i registret: “Händer ofta”

Tullinspektören Mimmi, som medverkar i “Gränsbevakarna Sverige”, avslöjar ett visst vanligt misstag som många resenärer gör – något som kan få väldigt tråkiga konsekvenser.


"Gränsbevakarna Sverige" är en svensk tv-serie som sänds på Kanal 5 och discovery+ och handlar om de personer som arbetar vid Sveriges gränser, flygplatser och hamnar för att hålla landet säkert. Genom att följa tullinspektörernas arbete får tittarna en unik inblick i hur man jobbar med att förebygga brott och stoppa illegala varor från att komma in i landet. 

Tullinspektören Mimmi medverkar i "Gränsbevakarna Sverige" på Kanal 5

En av tullinspektörerna i programmet, som oftast jobbar i tullfiltret på Arlanda, är Mimmi. Och för Nyheter24 berättar Mimmi om en av de vanligaste missuppfattningarna, hos de resenärer hon stöter på. 

Det här ska du ALDRIG göra om du stoppas i tullen – enligt "Gränsbevakarna"-profilen

Foto: "Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Kanske har du varit på en utlandsresa, och tänkt ta med dig alkohol eller cigaretter på flyget hem. Men då finns det en viss, väldigt viktig, detalj som många resenärer tenderar att glömma bort. 

– En vanlig missuppfattning är att folk tror att det är okej att köpa alkohol och cigaretter utomlands och ta med sig, fastän du inte har åldern inne i Sverige. Det händer ofta att folk som är under 20 tar med sig alkohol från resan, och det får du inte, förklarar Mimmi och fortsätter: 

– Även om du får köpa alkohol på krogen i Sverige och du kan köpa alkohol i affären utomlands, så måste du fortfarande vara 20 år för att ta med dig det in i Sverige. Och för cigaretter måste du vara 18 år. 

Vanliga misstaget i tullen på Arlanda: "Tänk efter"

I och med att det är 20-årsgräns på att köpa alkohol på Systembolaget i Sverige så kan det få tråkiga konsekvenser om man tar med det tillbaka från sin utlandsresa – utan att ha åldern inne. 

– Jag vill trycka på att det är viktigt att ha koll på. Det är jätteonödigt att få en anmärkning i belastningsregistret och böter för att man inte tänker till, säger Mimmi och tillägger: 

– När du är utomlands, tänk efter. “Får jag köpa det här i Sverige?” Är svaret nej, då får du förmodligen inte ta med det in. 

Foto: "Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Vidriga upptäckten i tullen på Arlanda – hittades i resväskan: "Det bara rann"

Tullinspektören: "Det är många som inte tänker till"

Har du dömts för penningböter ligger belastningen registrerad under fem år, och Mimmi poängterar ännu en gång hur viktigt att tänka till en extra gång när du är på din utlandsresa, och är under 20. 

– Det är många som inte tänker till. De har inget uppsåt, utan tänker inte längre än att: “Jag fick ju köpa det där”. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!