Detta ska du göra om du hittar ett skadat djur.
Detta ska du göra om du hittar ett skadat djur. - Foto: Illustration Nyheter24

Detta ska du göra om du hittar ett skadat vilt djur: "Någon form av jaktbrott"

Många har kanske någon gång påträffat ett skadat vilt djur. Det kan göra ont i hjärtat och spontant kan det kännas rätt att ta med dig djuret hem och försöka hjälpa det. Detta är dock inte alltid det rätta att göra.


Särskilt under sommarperioden är det många som är ute och rör sig i naturen. Med detta tillkommer en chans att du stöter på vilda djur, som harar, fåglar eller rådjur. Men alla möten med vilda djur är inte positiva. Många har kanske någon gång stött på ett skadat djur, antingen ute i skogen eller hemma på tomten. Den spontana känslan är då ofta att du bör ta hem djuret och vårda det varsamt, men detta är ofta inte det rätta att göra, både för djuret och enligt lag. Faktum är att det skiljer sig hur du bör agera, beroende på vilken typ av djur du stöter på.

Vissa djur har ett särskilt högt naturvärde

Vissa av djuren i den svenska faunan har ett särskilt högt naturvärde. Dessa djur inkluderar björn, varg, falk och utter. Påträffar du dessa djur skadade eller döda i naturen ska du snarast kontakta polisen på telefonnummer 114 14. 

Får inte hållas i fångenskap

Vilda djur får inte hållas fångna, skadade eller inte. Om du påträffar ett skadat och övergivet djur har du rätten att ta hem det och vårda det men endast i 48 timmar, sedan måste djuret lämnas över till viltrehabiliterare. Om du behåller djuret hemma i över 48 timmar är det ett brott, och är straffbart.

– Då skulle man bryta mot jaktförordningen och då blir det någon form av jaktbrott, säger Jan-Erik Dalmo, vilthandläggare på länsstyrelsen i Södermanland till SVT.

Kontakta även Länsstyrelsen, de har kunskap om vem i länet, som du befinner dig i, som har tillstånd att ta hand om skadade djur, skriver Naturskyddsföreningen.

Ensamma djurungar är ofta inte övergivna

Detta stämmer särskilt för fåglar. Stöter du på ett djur som tycks vara övergivet, är det ofta inte det. Ungarnas föräldrar är ofta i närheten, redo att mata sina ungar men gömmer sig för människor. Plocka aldrig upp en vild djurunge i onödan.

Risk för skada

Om du hittar ett djur nära vägkanten, där djuret löper stor risk att ta skada är det helt okej att flytta på djuret. Att djurföräldrarna skjuter bort sina ungar efter kontakt med människor är enligt Naturskyddsföreningen en myt.

Läs mer: Vanliga misstaget under sommaren – kan innebära livsfara för din hund

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!