- Foto: Janerik Henriksson/TT & Pexels

Vanliga misstaget under sommaren – kan innebära livsfara för din hund

Sommaren är en härlig tid, men den kan också innebära stor fara för din lurviga vän. Veterinären Lotta Möller berättar för Nyheter24 om de faror som många glömmer bort under sommaren – som till och med kan leda till döden.


Det är många som väljer att plocka fram grillen under sommaren. Grillning är en stor del av den svenska sommaren, men det gäller att vara uppmärksam. 

Enligt Lotta Möller, veterinär på Agria som Nyheter24 pratat med, kan grillning innebära stor fara för din lurviga vän. 

– Vid grillen finns det flera godsaker som kan hamna i fel mun, säger Lotta Möller och fortsätter:

– Majskolvar har en tendens att fastna i tarmen, medan benbitar från grillkött kan fastna både i matstrupe och tarm. Grillspett av trä och glasspinnar kan också skada hunden. 

Se även upp för detta – livsfarligt

Utöver maten finns det andra saker att se upp för, som inte sällan hamnar på marken i kombination med att man grillar eller vistas utomhus.

– Förgiftningar kan orsakas av fimpar, snus, tabletter som amfetamin och e-cigaretter. 

Många väljer även att ta med hunden på en svalkande promenad där djuret får hoppa i vattnet och simma. Det gäller dock att vara noggrann med var man låter hunden simma. I havet och sjöar finns det stor risk för blommande alger under sommarmånaderna. 

Därför bör inte din hund dricka havsvatten

Det kan till och med leda till döden om hunden kommer i kontakt med de giftig algerna. Därför är det viktigt att djuret inte dricker vattnet i havet och sjöarna.

Hundar som utsatts för alger brukar få symptom mellan 15 och 60 minuter efter att de fått i sig algerna. Vissa dör inom 10-30 minuter efter att de har börjat visa symptom. 

Om de enbart kommit i kontakt med en mindre mängd får de kräkningar. De får även buksmärtor och ibland även diarré, skriver Norra Djurakuten på sin hemsida.

Läs mer här om sakerna i din väska som kan vara farliga för din hund.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!