I Örebrotrakten är vägar fortfarande avstängda i spåret av skyfall och översvämningar. E18 väntas öppna för trafik vid tolv på fredagen. Arkivbild.
I Örebrotrakten är vägar fortfarande avstängda i spåret av skyfall och översvämningar. E18 väntas öppna för trafik vid tolv på fredagen. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nya varningar för regnoväder – risk för översvämningar

Varningar för översvämningar och höga flöden ligger kvar i Gävleborg över helgen. Även i Dalarna hotar översvämningar.
– Där vill de inte ha regn, konstaterar Ida Dahlström, meteorolog vid SMHI.


Hon berättar att prognoserna visar ett högtrycket som ligger kvar i norr och ger sol från Dalarna och norrut över Norrland under fredagen och lördagen. På söndag kan ett regnområde komma in i södra Sverige, som rör sig upp mot södra Norrland.

Slukhål på E18

Ett slukhål hindrar fortfarande trafiken på E18 mellan Örebro och Karlskoga. Larmet om sättningar i vägbanan kom under natten till torsdagen. Vid en kontroll visade det sig att vägbanan var underminerad av vattnet.

— Prognosen är att vi kan öppna för trafik klockan tolv i dag, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket, på fredagsmorgonen.

Avstängningen gäller för trafik österut mellan trafikplatserna Lekhyttan och Immetorp. I motsatt körriktning rullar trafiken, men hastigheten är nedsatt till 30 kilometer i timmen.

Inställda tåg

I Norrbotten har en tidigare avstängning av E45 hävts. Trafikanterna behöver inte längre köra en omväg på 15 mil förbi översvämningen en mil öster om Slagnäs.

— Översvämningarna runt om i landet har börjat ge med sig, men vi har fortfarande problem på en del småvägar och en järnvägssträcka i Örebrotrakten, säger Felicia Danielsson.

Ett antal avgångar är inställda på grund av översvämningarna vid Frövi där tågen mellan Örebro och Gävle passerar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!