Det finns några tips för att underlätta inskolningen.
Det finns några tips för att underlätta inskolningen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Roald, Berit

Här är 3 tips som underlättar skolstarten – experten: "Känns inte jättekul..."

Sommarlovet börjar lida mot sitt slut och många barn ska nu återgå till skolbänken. Psykologen Tova Winbladh berättar i en intervju med Dagens Nyheter hur du som förälder bör tänka om ditt barn upplever oro inför skolstarten.


Sommaren är på väg att ta slut för den här gången. I och med avskedad från varma dagar på stranden och svalkande dopp i det blå, byter många barn nu stränderna mot skolbänken. 

Bekräfta ditt barns känslor: "Vifta inte bort..."

För många barn kan det innebära en stor omställning att sätta sig bakom skolbänken igen, vilket kan skapa starka känslor. Hur ska då du som förälder tänka om ditt barn upplever oro och nervositet?

– I de flesta fall hjälper man sitt barn bäst genom att möta sitt barn. Lyssna och bekräfta barnets känslor, vifta inte bort eller skyl över något, berättar psykologen Tova Winbladh för Dagens Nyheter. 

Hon förklarar att det inte är farligt om ditt barn känner obehag inför skolstarten. Och det hjälps inte alltid av att föräldrar försöker peppa igång sitt barn genom att lyfta hur roligt det blir. Istället kan man bekräfta känslan barnet upplever och genom det ge stöttning. 

Liksom vuxna inte alltid tycker det är kul att återgå till jobbet efter semestern, tycker inte alla barn det är roligt att återgå till skolan, förklarar hon.

– Den här världen öppnar sig igen, men man måste anstränga sig lite, gå på lektioner och man inte får göra precis som man vill. Det känns inte jättekul alla gånger. Så man kanske längtar tillbaka till skolan, men tycker också att det är lite jobbigt. Och det är en helt normal reaktion, precis så som vi föräldrar inte gillar att sluta med semester.

Experternas råd: Så hanterar du ensamheten under sommaren

Psykologens 3 tips till föräldrar – inför skolstarten

  1. Det är okej att barnet inte tycker det är roligt att börja skolan. Acceptera och bemöt känslan.
  2. Lägg inte så mycket allvar i omställningen från sommarlov till skolstart. Winbladh menar att det inte gör något om barnet upplever trötthet i början. Det löser sig med tiden.
  3. Ta kontakt med skolan i de fall ditt barn upplever svårigheter eller känner en utsatthet genom att ta kontakt med skolan i förväg. Planera och följ upp. 
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!