Sommaren kan vara en svår tid för många.
Sommaren kan vara en svår tid för många. - Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TT

Experternas råd: Så hanterar du ensamheten under sommaren

För många kan sommaren vara allt annat än en härlig tid med sol, semester och sällskap. Det blir snarare en ensam period som kan vara svår att ta sig ur. Nyheter24 har pratat med psykologer om hur man kan hantera den här tiden på året.


När sommaren drar in över Sverige börjar de allra flesta tänka på semestern de har planerat i flera månader och en tid att få koppla av. Men det finns de som inte upplever samma entusiasm inför solsäsongen. En del människor slås av ensamhet när temperaturen stiger. 

Nyheter24 har pratat med Louise Lind och Kajsa Bergwall, psykologer på den digitala tjänsten Mindler, som förklarar varför det händer.

– Under sommaren tar många av våra vardagliga aktiviteter paus. Semestrar, sommarlov och sommaruppehåll i föreningsaktiviteter och idrotter kan göra att flera av våra vardagliga träffpunkter försvinner. Vi träffar inte längre kollegor, klasskamrater eller lagspelare på samma sätt som vi brukar.

Sommaren ökar pressen på att vara social

Varför sommaren kan kännas extra jobbig beror på att våra kroppar och hjärnor reagerar olika på klimat- och väderförhållanden i våra årstider, enligt psykologerna. Vissa personer med känslighet för depression kan reagera på ljusförändringar under vår och sommar, vilket påverkar våra hormoner och signalsubstanser.

– Många kan även uppleva en ökad press att ta vara på semestern, värmen och att man bör vara socialt aktiv, vilket i sin tur triggar igång nedstämdhet och en känsla av att inte trivas ensam. Många gånger kan även de förändrade rutinerna under semestern vara något som stör välmåendet, säger Lind och Bergwall.

Jämför dig inte med andra

Det är lätt hänt att man jämför sig med sin omgivning och tänker sig att alla andra har en massa sommarplaner medan man själv inte har något kul inplanerat. Men det stämmer inte riktigt, menar psykologerna.

– Vi har olika behov och ingenting är mer rätt än något annat. Börja därför med att fråga dig själv vad du vill göra i sommar, och om det finns sammanhang eller personer som du skulle vilja vara med under sommaren, säger Lind och Bergwall.

Psykologerna Louise Lind och Kajsa Bergwall menar att ensamheten kan kännas extra påtaglig på sommaren för vissa. Foto: Privat

Ensamhet behöver inte vara något "dåligt"

Om du trivs med att vara ensam behöver du inte hantera ensamheten på något sätt, utan du ska fortsätta göra saker du tycker om. Men om du känner en längtan efter att vara social finns det flera saker som du kan testa, enligt psykologerna.

Bestäm dig för något som du ska göra varje dag, det kan vara vad som helst. Kanske slappa i hängmattan med en bok, gå och bada eller någon annan form av aktivitet. 

Nedan listar Lind och Bergwall olika tips på hur du kan underlätta känslan av ensamhet under sommarmånaderna.

Psykologernas tips om du känner dig ensam i sommar

Hitta på nya aktiviteter

  • Fundera över om det finns något som du har velat göra tidigare, men inte haft tid till. Till exempel kan du testa att måla, sticka, spela gitarr, lära sig skateboard eller att klättra klättervägg, som ett sätt att komma ut och känna att du har gjort något nytt under sommaren, även om du gör det ensam.
  • På många ställen finns det aktiviteter, kurser och träffar även under sommaren. Undersök möjligheterna för dig att delta i någon sådan aktivitet.

Sök upp kontakt med andra

  • Undersök vilka möjligheter du har att träffa andra människor. Fråga dig själv om det finns någon som du skulle vilja höra av dig till. Finns det någon som du kan ha digital kontakt med? Se bara till så att du inte fastnar i sociala medier och börjar jämföra dig med andra.
  • Försök att komma hemifrån, även om du inte har något inbokat. Att vara bland folk är bättre för oss än att sitta hemma själva, i de flesta fall.

Var schysst mot dig själv

  • Gör saker som du tycker om och vet att du mår bra av, även de dagar när du kanske inte riktigt känner för det. Bestäm dig gärna i förväg om du vet med dig att du har svårt att komma igång.
  • Tänk på att du kanske inte kan förändra allting just nu, och det är viktigt att du inte ställer för höga krav på dig själv. Det är jobbigt att känns sig ensam, så försök att ha en snäll ton mot dig själv.

Misstänker du att du lider av sommardepression? Läs mer på Mindlers hemsida.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!