Kravallpolis och vattenkanoner sattes in för att skingra de hundratals demonstranterna. Arkivbild.
Kravallpolis och vattenkanoner sattes in för att skingra de hundratals demonstranterna. Arkivbild. - Foto: Ali Jabar/AP/TT

Sveriges ambassad stormades – poliser döms

18 irakiska poliser döms till fängelse i upp till tre år för att inte ha stoppat demonstranterna som stormade och satte eld på den svenska ambassaden i Bagdad under natten till den 20 juli.


Stormningen föregicks av att anhängare till den mäktige shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr manat till protester mot Sverige sedan svensk polis beviljat Salwan Momikas ansökan om att hålla en allmän sammankomst utanför Iraks ambassad i Stockholm, där avsikten var att bränna en koran, samma dag.

Flera hundra personer var delaktiga i våldsamheterna, och kravallpolis och vattenkanoner fick sättas in för att skingra folkmassorna.

Nu döms åtta av poliserna till fängelse i tre år, sju i två år och tre månader och tre andra i 18 månader för att ha underlåtit att utföra sina uppgifter genom att tillåta demonstranterna att storma ambassaden. Några av dem utesluts dessutom ur polisstyrkan på permanent basis.

Den personal som befann sig på ambassaden när den stormades tvingades fly, och är sedan dess temporärt omlokaliserad till Stockholm av säkerhetsskäl.

I kölvattnet av korankrisen har Irak brutit alla diplomatiska förbindelser med Sverige. Irak har bland annat uppmanat Sveriges ambassadör att lämna landet och kallat hem sin högsta diplomat i Sverige, dess chargé d’affaires.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!