Finansregionrådet i Stockholm, Aida Hadzialic (S). Arkivbild.
Finansregionrådet i Stockholm, Aida Hadzialic (S). Arkivbild. - Foto: Marko Säävälä/ TT

Höjd skatt väntar i Region Stockholm

Den politiska majoriteten i Region Stockholm, S, C, MP och V, vill höja skatten med 30 öre per intjänad hundralapp. Samtidigt föreslås höjda patientavgifter och dyrare SL-kort.


Enligt finansregionråd Aida Hadzialic (S) syftar höjningarna till att skydda sjukvården från dramatiska besparingar.

— Det handlar om att kunna se vårdpersonalen i ögonen, säger hon på en pressträff.

De fyra partiernas budget innebär att patientavgiften för närakuten föreslås höjas från 250 kronor till 375 kronor. Enhetstaxan inom öppenvården föreslås höjas från 250 kronor till 275 kronor.

Dyrare SL-kort

Budgeten innebär även att taxan i kollektivtrafiken höjs. SL-priset för en 30-dagarsbiljett ökar med 50 kronor 2024 och ytterligare 40 kronor 2025. Enkelbiljetten höjs med 3 kronor.

Därutöver höjs skatten med 30 öre per intjänad hundralapp, vilket uppges motsvara 84 kronor i höjd skatt per månad för en undersköterska.

Aida Hadzialic pekar på att regionen brottas med kostnadsökningar på tio miljarder kronor, vilket kräver en rad åtgärder för att täcka budgethålet.

— Alla regioner har just nu stora svårigheter att finansiera sina verksamheter. Det gäller även Region Stockholm, säger hon.

Skattehöjning – eller "kaos"

Gustav Hemming (C), klimat-, infrastruktur och skärgårdsregionråd, anklagar regeringen för att svika regionerna.

"En skattehöjning med 30 öre är i det här läget alternativet till kaos. Regeringens svek mot regionerna lämnar oss med valet att antingen massvarsla vårdpersonal och stänga vårdcentraler eller att höja skatten", säger han i ett pressmeddelande.

Den borgerliga regeringen föreslog i sin budgetproposition en höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner med 10 miljarder kronor 2024, samtidigt som riktade stöd ska öka med sex miljarder. De pengarna är välkomna, men långt ifrån tillräckliga, enligt Hadzialic.

Oppositionsregionrådet Irene Svenonius (M) är kritisk till budgeten från den politiska majoriteten i Region Stockholm.

"Detta är ett dubbelsvek. En skattehöjning på 30 öre och ännu en miljardunderskottsbudget. Stockholmarna kommer få betala mer men få mindre. Det är inte att ta ansvar," uppger hon i en skriftlig kommentar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!