Tjuvar lyckades stjäla brandstationen i Jokkmokks bankomatkort och tankade bensin för 960 000 kronor.
Tjuvar lyckades stjäla brandstationen i Jokkmokks bankomatkort och tankade bensin för 960 000 kronor. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Erik Simander/TT

Tjuvarnas luriga drag – stal bankkort och tankade för nästan en miljon

I Jokkmokks kommun blev en brandstation bestulen på ett bankkort. Tjuvarna beslöt sig för att tanka drivmedel för nästan en miljon kronor. När fakturan kom blev man minst sagt chockad.


I norra Sverige fick tjuvar för sig att bryta sig in i en brandbil och stjäla ett bankkort. Det skulle chocka kommunen när upptäckten väl gjordes och fakturan damp ner i brevlådan.

Kvinna fick hjärnsläpp: Stal påskpynt från Ica – döms till 34 000 kronor i böter

Kommunens bankkort stals – tankade 36 000 liter bränsle

Brandstationen i Jokkmokk blev bestulen på ett bankkort avsett för att tanka brandbilar och som var placerat, tillsammans med koden, i en av bilarna. Då passade tjuvar på att utnyttja möjligheten att komma över gratis drivmedel – och inte så lite heller.

Kommunens bankkort försvann den 1 september vilket skulle komma att bli väldigt kostsamt. Detta då tjuvarna som stal det beslutade sig för att tanka cirka 36 000 liter bränsle. Händelsen inträffade fyra dagar efter stölden, den 5 september.

– Man blir både bedrövad och arg, säger Patrik Sundberg, avdelningschef i Jokkmokks kommun till Dagens Nyheter.

Stoppades i tullen med 625 liter öl – skyller på att han hade jättemycket pengar

Fakturachocken: Bränsle för 920 000 kronor

Fakturan som damp ner hos kommunen avsåg drivmedlet som tjuvarna lyckats tanka för. Totalt handlar det alltså om 36 000 liter drivmedel till ett värde av hela 920 000 kronor. Stölden är något som inte bara drabbar kommunen och brandstationen, utan även skattebetalarna.

Vid varje tillfälle, som är specificerade på fakturan, framgår det hur mycket som tankats vid varje enskilt tillfälle och vilken typ av drivmedel.

– Mest diesel men även bensin, det är allt från 9 liter upp till 401 liter. Ibland med bara några minuters mellanrum.

Händelsen är polisanmäld och kommunen har även valt att bestrida fakturan. Kommunens avdelningschef Patrik Sundberg hoppas att de obemannade mackarna som tjuvarna valde ut ska ha videoövervakning. Men ännu är ingen gripen för händelsen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!