Mannen döms till två månaders fängelse.
Mannen döms till två månaders fängelse. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Stella Pictures

Stoppades i tullen med 625 liter öl – skyller på att han hade jättemycket pengar: "Bra idé"

​En man i 50-årsåldern förde in 625 liter starköl, 20 liter sprit och 67 liter vin i Sverige utan att anmäla det till Tullverket. Nu döms mannen till fängelse.


Det var den 30 december 2021 som mannen i 50-årsåldern anlände i en skåpbil med färjan från danska Helsingör till gränskontrollen i Helsingborgs hamn.

I bilen hittade man över 625 liter starköl, över 20 liter sprit och 67 liter vin. När man gjorde en husrannsakan hos mannen kunde man konstatera att han hyrde ett förrådsutrymme i ett Stockholmsområde, där man senare anträffade drygt 252 liter öl, 69 liter sprit och 153 liter vin.

Mannens förklaring: Hade pengar att spendera

Mannen, som bestritt ansvar för brott, har hävdat att alkoholen varit avsedd för privat bruk. 

Han har också uppgett att han, bland annat efter att ha fått 50 000 kronor när han blivit avskedad och efter att ha löst ut en bilförsäkring som gett honom 30 000 kronor, "aldrig haft så mycket pengar på kontot" tidigare. Därför ville han passa på att inhandla alkohol i Tyskland.

"Som arbetslös och med jättemycket pengar tyckte han att det var en bra idé att åka. Han hade råd att åka just nu", går att läsa om mannens utsaga i domen från Helsingborgs tingsrätt som Nyheter24 tagit del av.

Enligt mannen var alkoholen inte avsedd för någon fest eller högtid och han har enligt egen utsago "inga alkoholproblem". Däremot hade han planer på att bjuda bekanta.

Döms till två månaders fängelse

Men tingsrätten anser att den stora mängden alkohol "starkt talar mot att denna varit avsedd för personligt bruk", i synnerhet med tanke på den alkohol som hittats i förrådsutrymmet och som mannen i fråga vidgått tillhör honom. 

Dessutom menar man på att mannen "genomgående lämnat vaga och oprecisa uppgifter om när, var och hur den stora mängden alkohol skulle konsumeras".

Mannen döms därför till två månaders fängelse för ett fall av smuggling.

/
/
Senaste nytt

Frankrike: Ryssland eldade på väggluspanik

Polisen i Östersund rapporterar om trafikkontroll

"Ett urval av polisens arbete i trafiken under förmiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges ambassadör till Navalnyjs begravning

Sveriges ambassadör i Moskva, Karin Olofsdotter, planerar att närvara i kyrkan vid dagens begravning av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Det uppger utrikesdepartementet för TT.

Svenskarna som har chans på toppjobbet i Bryssel

Stefan Löfven eller Magdalena Andersson som rådsordförande i EU? Det är inte omöjligt när EU:s socialdemokrater grubblar över vem som ska få "deras" toppjobb i Bryssel.

Nya EU-miljoner till FN:s Palestinastöd

EU-kommissionen öppnar för mer än en halv miljard kronor i stöd till FN:s Palestinaorgan UNRWA. Pengarna ska skickas redan nästa vecka.

Musk stämmer Open AI – för mycket vinstfokus

Elon Musk stämmer Open AI och dess vd Sam Altman. Open AI – en pionjär inom artificiell intelligens – har agerat i strid med sina stadgar genom att fokusera för mycket på att göra vinster, enligt världens rikaste man.