Den som vill köpa iskaffe hos Dollarstore måste vara minst 15 år.
Den som vill köpa iskaffe hos Dollarstore måste vara minst 15 år. - Foto: Stella Pictures

Dollarstore inför åldergräns på kaffe: "I alla våra butiker"

En skylt om åldersgräns på iskaffe på Dollarstore i Enköping har väckt uppmärksamhet. Men faktum är att åldersgränsen gäller i samtliga av lågprisjättens butiker.
"Vi måste ta hänsyn till ungdomarna", skriver företagets försäljningschef till Nyheter24.


En skylt, placerad på en pall med iskaffe i Dollarstores butik i Enköping, har väckt uppmärksamhet, vilket Enköpings-Posten var först att rapportera om.

På skylten står det nämligen att det är 15-årsgräns som gäller för köp av produkten, vilket tidigare varit vanligt förekommande när det gäller energidrycker. 

– Den innehåller höga halter koffein och har en märkning precis som energidryckerna att den inte ska konsumeras i för stora mängder. Speciellt inte av barn, ammande och gravida. Den har högre halt koffein än energidrycken Red Bull har, förklarar Emelie Hammarberg, butikschef vid Dollarstore Enköping, för Enköpings-Posten.

Mer specifikt innehåller produkten, som går under namnet "Ice Coffee" och som produceras av Hell Energy, 40 milligram koffein per 100 milliliter. Energidrycken Red bull innehåller 32 milligram per 100 milliliter och motsvarande siffra för en Nocco är 55 milligram per 100 millimeter.

Raseri mot Dollarstores reklam – vandaliserades och eldades upp

Butikschefen på Dollarstore: "Blivit lite förvånade"

Enligt Emelie Hammarberg har åldersgränsen inte lett till några vidare protester bland ungdomar.

– Vi ber om legitimation på alla vi tror är runt 15 år. De har blivit förvånade först. Men de har snabbt vant sig, säger hon till Enköpings-Posten.

Någon åldersgräns på vanligt bryggkaffe finns inte eftersom det, enligt butikschefen, är mer "tidskrävande" att faktiskt brygga kaffe och således inte lika lättillgängligt för unga.

Dollarstore-doldisens miljardregn – så mycket tjänar Peter Ahlberg

Åldersgränsen gäller i alla Dollarstore-butiker

För tidningen uppger Emelie Hammarberg att åldersgränsen i fråga gäller i samtliga Dollarstore-affärer – något som Srdjan Soro, försäljningschef på lågprisjätten, bekräftar för Nyheter24.

"Det stämmer att vi har en åldersgräns på 15 år för iskaffe i alla våra butiker", skriver han och fortsätter:

"Bara på grund av de höga koffeinhalterna har vi en åldersgräns på 15 år för iskaffe. Koffeininnehållet i iskaffe är något högre än i energidrycker, så vi måste ta hänsyn till ungdomarna."

Läs fler artiklar om Dollarstore här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!