Peter Ahlberg grundade Dollarstore under 1990-talet.
Peter Ahlberg grundade Dollarstore under 1990-talet. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Stella Pictures

Dollarstore-doldisens miljardregn – så mycket tjänar Peter Ahlberg

Peter Ahlberg grundade Dollarstore, vars första butik slog upp portarna redan 1999. Nu har lågprisjätten sålts till finska Tokmanni – en affär som kostade dem miljarder. Nyheter24 har kikat närmare på Ahlbergs lön och tillgångar.


Det var under mitten av 1990-talet som Peter Ahlberg reste till Kina med frågan: ”Varför tar handlarna så mycket betalt för sina varor?”. 

Kort därefter levererades en container med varor – inom kategorin skolmaterial – som Ahlberg sedan sålde vidare till Ica och en importverksamhet började ta fart, enligt bolaget.

År 1999 slog den första Dollarstore-butiken upp strax utanför Billsta och nu, närmare 25 år senare, har lågpriskedjan etablerat drygt 130 butiker runtom i Sverige.

Lager157-grundarens galna miljonregn – så mycket tjänar Stefan Palm

Anders Kind: "Han är Mr Dollarstore"

I september 2022 stod det klart att Anders Kind, som tidigare varit verksam inom Rusta som både business- och range director samt supply chain director, är ny vd för Dollarstore.

I en intervju med Dagens industri har Kind beskrivit Peter Ahlbergs roll för företaget.

– Han är Mr Dollarstore. Han har skapat hela Dollarstore-andan med mycket affärsmannaskap, lite crazyness och låga priser. Han var lite orolig för att jag skulle skära i sortimentet och göra butikerna tråkiga när jag kom in i bolaget, sa vd:n då och fortsatte:

– Jag lovade honom att inte ändra på sortimentet och kundupplevelsen, utan snarare förstärka dessa aspekter.

17-åriga flickor stal färg på Dollarstore – kladdade ner butiken och leksaker

Dollarstore såldes för 2 miljarder

Bara månader efter att Anders Kind tillträtt, i juli 2023, kom nyheten att Dollarstore köps upp av den finska lågpriskedjan Tokmanni. Prislappen för bolaget, som Peter Ahlberg varit ensam ägare för via Wistrandsgruppen AB, landade på drygt 170,4 miljoner euro, vilket motsvarar omkring två miljarder kronor.

Dollarstore AB hade en omsättning på 4,2 miljarder kronor för räkenskapsåret som avslutades den 31 januari 2023 och gick med 162 miljoner kronor i vinst. Samtidigt beräknades tillgångarna uppgå till 1,5 miljarder kronor.

Peter Ahlbergs lön – så mycket tjänar han

Men hur det då ut på lönefronten för Peter Ahlberg, efter miljardaffären? Enligt handlingar från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade Dollarstore-grundaren en fastställd förvärvsinkomst på 763 500 kronor under 2022.

Samma år hade Ahlberg ett överskott av kapital som landade på 375 130 kronor.

Läs fler artiklar om Dollarstore här.

/
Senaste nytt

Källor: Flera gripna inför Navalnyjs begravning

Livstids fängelse för mord och nio mordförsök

En man i 20-årsåldern döms till livstids fängelse för mordet på en annan ung man på en snabbmatsrestaurang i Rågsved i södra Stockholm, meddelar Södertörns tingsrätt.

Morddömd 15-åring ska utvisas på livstid

Den 23-årige Kalmarbon trodde att mötet skulle handla om en narkotikaaffär, men han blev knivmördad. Nu döms två tonårspojkar och en av dem utvisas på livstid.

Här är frågan Arla vägrar att svara på angående Bregott

Det var för ett par veckor sedan som Arla skickade ut ett gäng Bregott-paket till olika svenska kändisar. Men reaktionerna blev inte helt som tänkt.

Inflationen sjunker oväntat lite i eurozonen

Inflationen sjönk till 2,6 procent i eurozonen i februari, visar preliminära beräkningar presenterade av EU:s statistikbyrån Eurostat.

Arbetslösheten sjunker marginellt i eurozonen

Arbetslösheten i eurozonen sjönk till 6,4 procent i januari, enligt säsongsjusterade beräkningar gjorda av statistikbyrån Eurostat.