Felix Åkerlund från Skellefteå förföljdes av en stalker i flera år.
Felix Åkerlund från Skellefteå förföljdes av en stalker i flera år. - Foto: Foto: SVT

Felix, 30, förföljdes i flera år – det vet vi om stalkern bakom 072-numret

Felix Åkerlund, 30, från Skellefteå utsattes under flera års tid för en stalker som, via ett anonymt 072-nummer, skickat hotfulla och aggressiva meddelanden till honom.
"Han har aldrig mått så dåligt", står i Felix utsaga i domen.


Det var år 2016 som Skellefteåbon Felix Åkerlund, som nu är 30 år gammal, fick det första meddelandet från ett 072-nummer, kopplat till ett kontantkort, som senare kom att bli en större del av hans liv än vad han någonsin kunnat ana.

Felix Åkerlund är med i SVT:s "Dokument inifrån: Stalker" 

I SVT:s "Dokument inifrån: Stalker", skapad av Johannes Hallblom, berättar Felix om hur det hela började. 

– De första meddelanden som kom, de var väldigt oskyldiga. Det fanns inget vettigt i dem. Typ "du såg bra ut på krogen ikväll". Det kanske kunde komma ett i veckan, eller så kunde det vara ett två veckor långt uppehåll och så kunde det komma två sms tredje veckan. Det var väldigt få från början. 

"Dokument inifrån: Stalker" finns hos SVT. Foto: Nanna Marskog/SVT

Felix Åkerlunds stalker tog kontakt med tjejer

Men meddelandena ändrade sakta men säkert karaktär och snart kontaktades Felix Åkerlund av flera tjejer som han antingen följt på sociala medier eller träffat vid enstaka tillfällen men inte umgåtts med.

De hade fått sms, från samma 072-nummer, där signaturen "Emelie" påstod sig vara i en relation med Felix och hon uppmanade dem att sluta skicka nakenbilder till och umgås med Felix. 

"Tjejerna var i förhållanden eller gifta med barn och många var extremt upprörda på honom. Tjejerna menade att han förstörde deras förhållanden och han blev hotad med att man skulle göra anmälningar mot honom för förtal", ska Felix ha uppgett i förhör, enligt domen från Skellefteå tingsrätt som Nyheter24 tagit del av. 

Stalkern anklagade Felix Åkerlund för våldtäkt

När Felix fick sms från 072-numret var de i stället skrivna i "vi"-form, vilket fick honom att tro att det var flera personer som låg bakom meddelandena.

År 2017, när han börjat jobba för Försvarsmakten och skulle åka på utlandsmission till Mali, fick han ett meddelande från den anonyma avsändaren som skakade om hans värld. 

"I det beskylldes han för att vara en våldtäktsman. Han arbetade då åt Försvarsmakten och blev helt panikslagen. Han pratade med sin chef och berättade direkt om situationen så att om det skulle börja komma anklagelser utifrån hade man redan hört det från honom", står i domen. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Flygflottiljen han jobbade vid fick dessutom flera anonyma samtal från en kvinna som påstod detsamma: att Felix var en våldtäktsman och kvinnomisshandlare. Även kvinnliga kollegor fick sms från 072-numret.

"Det var jobbigt att vara på en arbetsplats där andra ska kunna lita på en samtidigt som det gick det rykten att han var en våldtäktsman och en kvinnomisshandlare. Han valde därför bort att umgås med vänner och kollegor och att avsluta en utbildning/karriär. Han har aldrig mått så dåligt", står i hans utsaga i domen.

Experten: Här är 5 typer av stalkers du kan råka ut för

Felix Åkerlunds flickvän blir utsatt

Enligt domen tog Felix Åkerlund emot 1 993 sms bara mellan den 22 juni 2019 och den 11 april 2020. I dessa har det framgått var han parkerat sin bil, vad han gjort i sitt hem och huruvida föremål stått framme i lägenheten.

"Det gick så långt att han haft alla persienner neddragna och gått runt i lägenheten och letat efter kameror", står i domen, där det också framgår att han blivit allt mer "isolerad".

Foto: Janerik Henriksson/TT

I januari 2020 träffade Felix vad som senare kom att bli hans fru. Men det dröjde inte länge innan även hon fick meddelanden från 072-numret och kort efter att hon skrivit på kontrakt för en hyreslägenhet fick hon veta att det inkommit klagomål till hyresvärdarna.

En kvinna, som utgett sig för att vara polis, hade då ringt hyresvärdarna och påstått att Felix flickvän utreddes för narkotikabrott och att polisen "bedrev spaning mot hennes bostad".

Vem är Felix Åkerlunds stalker i Skellefteå?

Men vem är det som ligger bakom 072-numret och alla otaliga meddelanden och samtal till både Felix Åkerlund och tjejer som på något sätt kunnas kopplas samman med honom? 

Någon i hans närhet, visar det sig. Och någon som själv fått meddelanden från kontantkortsnumret. 

Kvinnan som senare döms, för olaga förföljelse, förtal och föregivande av allmän ställning, är en kvinna i samma ålder, som Felix Åkerlund lärt känna via gemensamma vänner någon gång mellan 2014 och 2015. 

"De har umgåtts som vänner och på slutet innan de bröt kontakten var de riktigt tighta vänner", framgår i domen.

När kvinnan påstod sig ha blivit kontaktad av 072-numret kom de varandra ännu närmare.

"Han kände det som att de satt i samma båt på grund av honom och han hade dåligt samvete. NN har hela tiden sagt att hon försöker hjälpa honom. Efter ett tag så började NN påstå att det stod folk utanför hennes lägenhet när hon kom hem på kvällarna", ska Felix ha uppgett i förhör, enligt domen.

Experten: Är du utsatt för en stalker? Det här bör du göra

Stalkern påstod att hon misshandlats

Snart påstod kvinnan att situationen med kontantkortsnumret eskalerat ytterligare. Bland annat genom att påstå att folk brutit sig in i hennes lägenhet, våldtagit och misshandlat henne. 

"Efter det att NN sa att hon hade blivit våldtagen ville han att de skulle gå till polisen. Han visste då inte att man kunde anmäla sms-meddelandena. Han och NN besökte polisen. Utanför förhörsrummet sa NN att han inte fick nämna något som hade med henne att göra, att han alltså inte fick berätta om våldtäkten, då hon tyckte det var för obehagligt. Han berättade därför om samtalen, sms-meddelandena och om hur olika personer blivit kontaktade", står i domen. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Men ärendet lades ner och när Felix Åkerlund gjorde ytterligare en anmälan i Luleå lades även den ner eftersom man inte kunde identifiera avsändaren bakom telefonnumret.

Är Felix Åkerlund från Skellefteå fri från sin stalker idag?

Stalkerns vänner började fatta misstankar

I början av 2020 blev Felix Åkerlunds flickvän kontaktad av två vänner till kvinnan. De uppgav då att de misstänkte att hon låg bakom 072-numret.

Därför bestämde de sig för att, under ett besök vid kvinnans arbetsplats, låta en partner ringa kontaktkortsnumret – och mycket riktigt fick hon ett samtal.

"Även om X inte kunnat notera vilken telefon NN använde sig av eller vem som ringde så fick NN under besöket ett samtal som hon klickade bort", står i domen.

Kvinnan dömdes till skyddstillsyn

Den tekniska utredningen kunde senare visa att kontantkortet i fråga suttit i kvinnans mobiltelefon vid ett eller flera tillfällen innan den togs i beslag. 

Mot sitt nekande dömdes kvinnan till skyddstillsyn och till att betala 40 000 kronor i skadestånd till Felix Åkerlund och 10 000 kronor i skadestånd till hans fru.

Foto: Johan Nilsson/TT

"NN lever i en socialt ordnad situation och hon upplever sin psykiska och fysiska hälsa som god. Hon har ordnad bostad och stabil inkomst. Ingen problematik gällande alkohol, narkotika eller spel har identifierats under utredningen", går att läsa om kvinnan i tingsrättsdomen. 

När fallet togs upp i hovrätten för övre Norrland slogs domen från Skellefteå tingsrätt fast. 

"Dokument inifrån: Stalker" är en dokumentärserie i tre delar som sänds i SVT på tisdagar klockan 21.00.

/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!