Susanne Strand är en av Sveriges främsta stalkerexperter.
1 av 3
Susanne Strand är en av Sveriges främsta stalkerexperter. - Foto: TT/Montage
Och enligt henne finns det fem grupper man brukar kunna dela in stalkers i.
2 av 3
Och enligt henne finns det fem grupper man brukar kunna dela in stalkers i. - Foto: TT
Och hon berättar även vilka de starkaste varningstecknena är.
3 av 3
Och hon berättar även vilka de starkaste varningstecknena är. - Foto: TT

Experten: Här är 5 typer av stalkers du kan råka ut för

Enligt stalkerexperten Susanne Strand finns det ganska klara orsaker till att folk blir stalkers.


Susanne Strand är docent i kriminologi vid Örebro universitet och en av Sveriges främsta experter på stalking. Enligt henne finns det ganska klara anledningar till varför någon kan bli en stalker.

Hon säger att det så klart är svårt att bedöma i enskilda fall vad det exakta motivet eller anledningen är, men att det finns en viss typologi kopplad till fenomenet.

Det finns fem primära typer av stalkers, där de flesta stalkers faller inom någon av de olika typernas ramar.

1. Den avvisade

– Det här är personer som blivit avvisade av någon, nästan alltid en tidigare partner. De utgör ungefär hälften av alla polisanmälda fall av stalking, och det är också den vanligaste typen av stalking. De drivs ofta av ilska, besvikelse eller svartsjuka.

Susanne Strand säger dock att det är viktigt att poängtera att en person inte kan bli stalkad av sin nuvarande partner, då handlar det istället om våld i en nära relation.

2. Den intimitetssökande

– Det här är personer som vill ha någon nära. De kan kanske ha fått för sig att de exempelvis har ett förhållande med någon som är känd, ett fantasiförhållande helt enkelt. Ibland kan det finnas en psykossjukdom i bakgrunden. De kan även vilja bli bästa vän med någon, men deras primära syfte är bara närhet och kontakt.

3. Den inkompetente

– Det låter lite hårt när man kallar det för "inkompetens" men det avser personer som inte helt förstår det sociala samspelet. De kan tolka exempelvis en kassörskas vänliga leende som ett leende bara avsett för dem och en invit till kontakt. De är ofta ganska enkla att bli av med då det nästan bara handlar om att förklara att man inte var intresserad av kontakt enbart på grund av att man var trevlig eller artig exempelvis, eller att någon annan förklarar för stalkern att det där beteendet är inte okej.

Dock kan denna typ av stalkers även bli arga eller frustrerade när de blir tillsagda eftersom de tolkar ageranden bokstavligt i många fall. Hos vissa finns psykisk ohälsa i botten och bidrar till beteendet.

4. Hämnaren

– Hämnaren är en person som inte vill hämnas på någon de haft en nära relation med. Istället vill den här typen av människor hämnas en oförrätt de känner att de blivit utsatta för av exempelvis samhället, grannar, kollegor eller myndigheter. De är ofta väldigt besvärliga för den som blir utsatta eftersom de ofta kontaktar personer som genom sitt yrke har en skyldighet att besvara deras frågor eller förfrågningar.

Susanne Strand ger exempel på att de kan kräva att få dokument uppkopierade av myndigheter, eller överbelastar system, telefontrakasserar en kundtjänst eller liknande. Hon säger också att den här typen av stalking kan fortsätta i flera år eftersom personen inte ger med sig utan måste ha rätt.

5. Den som stalkar i syfte att sexuellt utnyttja

– Det här är den grupp av stalkers de flesta är som mest rädda för. Här ingår bland annat pedofiler och våldtäktsmän. Den här gruppen är den mest ovanliga och de fungerar inte riktigt som de andra grupperna heller eftersom de oftast är mer direkta och våldsamma.

Enligt Susanne Strand visar forskning att psykisk ohälsa vanligare hos de personer som stalkar under en väldigt lång tid och inte har förmågan att släppa det.

Men även en oväntad chock, som att bli lämnad av någon plötsligt, kan trigga ett stalkerbeteende då personen känner att den inte kan hantera den enorma sorgen eller besvikelsen.

– Alla kan hamna i ett sådant beteende om man utsätts för en djup livskris, säger hon.

Varningstecken

Det finns vissa varningstecken på att någon kan hålla på att bli en stalker. Här nämner Susanne Strand saker som om någon form av hot eller våld förekommer eller att personen börjar samla på sig information om den andre.

Men det allvarligaste tecknet är att det sker en upptrappning i beteendet. Att den utsatte känner obehag oftare och oftare, att personen som stalkar börjar bryta mot exempelvis besöksförbud eller börjar dyka upp på platser där offret kan befinna sig.

Även besatthet som leder till irrationella beteenden eller obegripliga meddelanden eller telefonsamtal är allvarliga varningstecken.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit utsatt för en stalker?
Tack för din röst!