Experten: Är du utsatt för en stalker? Det här bör du göra

Stalkerexperten Susanne Strand berättar vad det bästa är att göra om man är utsatt för en stalker.


Susanne Strand är en av Sveriges främsta stalkerexperter, hon har tidigare berättat för Nyheter24 vad som kan få en person att bli en stalker.

Men det finns också några saker hon rekommenderar att man gör om man är utsatt för en stalker.

1. Ta aldrig kontakt med stalkern

– All form av kontaktbesvarande tolkas som en vilja att ha kontakt. Var konsekvent, även om det är svårt, och svara inte på något av stalkers försök till kontakt. Det är det mest effektiva sättet att få dem att sluta, säger Strand till Nyheter24.

2. Dokumentera stalkingen och dina känslor

– Skriv ner hur du känner när stalkern försöker kontakta dig. Många har en tendens att bagatellisera sin egen reaktion och tänka "det där var ju inte så farligt, varför reagerade jag så starkt för?" trots att när det hände kände de ett väldigt starkt obehag eller en stark rädsla. Det behöver inte ens handla om hot eller liknande, bara ett enkelt "hej" kan få folk att bli livrädda och stänga in sig i flera dagar.

Det är också viktigt att dokumentera exempelvis brev, meddelanden, sms eller samtalsloggar från stalkern så det kan användas som bevis i en eventuell polisutredning.

3. Prata med någon

– Prata med någon om vad som händer och hur du upplever det. De flesta människor vill oftast stödja dig så fort de blir medvetna om vad du är utsatt för. Och även om det inte känns som det är en så stor grej kan det vara en väldigt stor grej för den som är utsatt och det brukar folk förstå.

4. Anmäl till polisen

Susanne poängterar också att det är viktigt att komma ihåg att stalking är en brottslig gärning och att det ofta inte är något den utsatte kan lösa på egen hand. Därför är det viktigt att göra en polisanmälan för att få hjälp och stöd.

TV: Så får du reda på om någon har stalkat dig på Facebook

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit utsatt för en stalker?
Tack för din röst!