Om du är gravid eller ammar finns det några saker på julbordet du bör undvika.
Om du är gravid eller ammar finns det några saker på julbordet du bör undvika. - Foto: Gorm Kallestad & Christine Olsson/TT

Är du gravid eller ammar? Då ska du inte äta det här på julbordet

Julafton närmar sig med stormsteg och ett välfyllt julbord är det nog många som längtar efter. Men gravida och ammande kvinnor bör undvika några av klassikerna på julen.


När julen står för dörren är det nog många som suktar efter ett välfyllt julbord. Skinka, potatis, sill och Janssons frestelse är bara några av klassikerna som årligen pryder de svenska julborden.

Både stora och små brukar uppskatta det som dukas fram, men faktum är att en grupp individer bör vara extra uppmärksamma på vad de stoppar i munnen och hur mycket, nämligen de som är gravida eller ammar. 

Bingolottos uppesittarkväll 2023: Tid, artister och schema

Livsmedelsverket: Det ska du undvika att äta på julbordet

Enligt Livsmedelsverket bör du som bär ett litet knyte i magen vara extra uppmärksam på rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött, kalla röror, patéer och dessertostar. Enligt deras rekommendationer ska nämligen fisk som innehåller vissa gifter endast ätas upp till två till tre gånger om året, så har du överstigit det bör du tänka om när du plockar av julmaten.

Livsmedelsverkets toxikolog och nutritionist Sabina Litens Karlsson förklarar att anledningen till en begränsad mängd av viss fisk är på grund av att man behöver skydda fostret och ammande barn från gifterna dioxiner och pcb.

– Vi har kostråd kring fisk som kan innehålla förhöjda halter av dioxiner och pcb. Det gäller då främst fisk från Östersjöområdet som till exempel strömming, förklarar hon och tillägger:

– Gifterna lagras länge i kroppen vilket innebär att de kan föras över till fostret och det ammande barnet eftersom dessa ämnen kan föras över via moderkakan och via bröstmjölken. Därför är det viktigt att lagra på sig så lite som möjligt av gifterna i kroppen fram till graviditeten.

Så mycket dyrare har julmaten blivit – klassiska rätterna toppar listan

Barnet kan ta skada

Om man äter viss fisk för ofta där halterna av gifterna är höga kan det resultera i skador hos ditt barn senare i livet.

– Får ett litet foster som är under utveckling i sig för mycket kan det bidra till störningar på utvecklingen. Till exempel kan detta leda till försämrad spermiekvalitet när de blir vuxna, en hormonpåverkan och skador på tandemaljen.

Litens Karlsson betonar dock att fisk överlag är väldigt nyttigt men att det istället handlar om att variera sig, både när det gäller vilken typ av fisk du äter och varifrån den är fiskad. Rekommendationerna kring fisk som innehåller dioxiner och pcb gör gällande att det inte ska ätas mer än två till tre gånger per år, oavsett om du är ett barn eller vuxen.

Jul
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!