Så mycket dyrare har julmaten blivit – klassiska rätterna toppar listan
Julbordet blir ännu dyrare, även i år. De flesta av de klassiska julbordsfavoriterna som sillen, skinkan och den gravade laxen, kostar betydligt mer än för ett år sedan, visar statistik över konsumentprisindex (KPI) från Statistiska centralbyrån (SCB).
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
KPI mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige, alltså de priser som konsumenterna betalar i kassan.
Bingolottos uppesittarkväll 2023: Tid, artister och schema
Så mycket dyrare har julmaten blivit
Priserna på sill och gravad lax har ökat i pris med 25 respektive 32 procent. Julskinkan har blivit 6,7 procent dyrare, jämfört med i fjol. Nötter och choklad har blivit 6,7 respektive 15,9 procent dyrare.
Samtidigt har priserna på apelsiner skjutit i höjden, med hela 72,3 procent.
Viss julmat blir också dyrare just i december. Ett exempel är priserna på skinka, som har ökat i pris varje december de senaste 13 åren. Priserna på choklad, godis och nötter brukar däremot sjunka något, enligt SCB.
Generellt sett steg livsmedelspriserna med 5,3 procent från december i fjol till och med oktober i år. Det är högre än prisutvecklingen på samtliga varor och tjänster, som ökade med 3,1 procent.
Potatis | 0,9 procent |
Sillkonserver | 25 procent |
Färsk lax | 1,4 procent |
Nötter och torkad frukt | 6,7 procent |
Griskött | 6,7 procent |
Gravad/rökt fisk | 32,2 procent |
Ägg | 15,8 procent |
Konfektyr | 9,2 procent |
Choklad | 15,9 procent |
Brännvin | 3,8 procent |
Apelsiner | 72,3 procent |