KPI mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige, alltså de priser som konsumenterna betalar i kassan.
Så mycket dyrare har julmaten blivit
Priserna på sill och gravad lax har ökat i pris med 25 respektive 32 procent. Julskinkan har blivit 6,7 procent dyrare, jämfört med i fjol. Nötter och choklad har blivit 6,7 respektive 15,9 procent dyrare.
Samtidigt har priserna på apelsiner skjutit i höjden, med hela 72,3 procent.
Viss julmat blir också dyrare just i december. Ett exempel är priserna på skinka, som har ökat i pris varje december de senaste 13 åren. Priserna på choklad, godis och nötter brukar däremot sjunka något, enligt SCB.
Generellt sett steg livsmedelspriserna med 5,3 procent från december i fjol till och med oktober i år. Det är högre än prisutvecklingen på samtliga varor och tjänster, som ökade med 3,1 procent.
| Potatis | 0,9 procent | 
| Sillkonserver | 25 procent | 
| Färsk lax | 1,4 procent | 
| Nötter och torkad frukt | 6,7 procent | 
| Griskött | 6,7 procent | 
| Gravad/rökt fisk | 32,2 procent | 
| Ägg | 15,8 procent | 
| Konfektyr | 9,2 procent | 
| Choklad | 15,9 procent | 
| Brännvin | 3,8 procent | 
| Apelsiner | 72,3 procent | 




