Psykiatern Ullakarin Nyberg om att fira jul med släkten.
Psykiatern Ullakarin Nyberg om att fira jul med släkten. - Foto: Pontus Lundahl/TT & TV4 Nyhetsmorgon.

Psykiaterns råd inför julfirandet: "De samtalen bör inte sopas under mattan"

För många är julen en tid av gemenskap och lugn, men för andra kan julfirandet med släkten innebära sår och konflikter som kommer upp till ytan. Psykiatern Ullakarin Nyberg menar att det finns en lösning för de gruvar sig inför julafton.


Psykiatern Ullakarin Nyberg gästade TV4 Nyhetsmorgon för att prata om de konflikter som kan uppstå under julfirandet. Julen är en högtid många bär på förväntningar inför. Samtidigt kan familjekonflikter göra sig påminda och göra att många grubblar inför firandet. Där det under ytan finns sår eller konflikter kan julstämningen i stället upplevas som falsk och Ullakarin Nyberg berättar att man faktiskt kan erkänna detta. 

"Ta upp elefanten på bordet"

– Man behöver inte låtsas som att elefanten i rummet inte finns, i stället kan man ta upp elefanten på bordet men utan att reda ut, utan bara klargöra.

I Nyhetsmorgon säger Nyberg att det är viktigt att inte ignorera de eventuella konflikter som finns, men att på förhand erkänna att de finns.

– De samtalen bör inte sopas under mattan, då blir det lätt att man gör det enklaste: "Ja, men vi åker väl så ingen blir sur", säger Nyberg i TV4 Nyhetsmorgon.

"Kompromissernas högtid"

Kanske vill man ändå inte röra upp för mycket i julfriden men ändå rensa luften. Ett sätt att göra detta på är att hålla ett litet familjeråd innan julfirandet.

– Man kan säga: "Kan vi bestämma tillsammans, för barnens skull exempelvis, att vi under julmiddagen inte pratar om detta?"

– Jag tror att julen skulle må bra av att vara lite mer av kompromissernas högtid, säger Nyberg i Nyhetsmorgon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!