Orbán har bestämt sig.
Orbán har bestämt sig. - Foto: AP Photo/Denes Erdo.

Orbáns nya Natobesked – ska rösta så snabbt som möjligt

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har haft ett samtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Där bekräftar han att Ungern stöttar Sveriges Natoansökan och uppmanar parlamentet att rösta så snart som möjligt.


Socialdemokraternas partiledare säger att tisdagens besked från det turkiska parlamentet är glädjande.

— Det är ett viktigt steg närmare ett svenskt fullvärdigt medlemskap. Nu återstår ett steg mindre, säger Andersson.

Erdogan har nu två veckor på sig att formellt skriva under dokumentet, sedan allt är klart från turkiskt håll. Samtidigt återstår Ungern. Det ungerska parlamentet har vinteruppehåll till den 26 februari men kan extrainkallas.

"Han har lovat"

— Där har Viktor Orbán lovat både mig och Ulf Kristersson att Ungern inte ska vara sist, och vi ser fram emot att han håller det löftet, säger Andersson.

Sverige uppfyller alla kriterier för att vara Natomedlem och dessutom är Sverige och Ungern medlemmar i EU.

Är han en man som står vid sitt ord?

— Jag ska inte uttala mig om det, jag bara konstaterar vad han har sagt, samt att Sverige lever upp till alla kriterierna, säger S-ledaren.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har begärt ett besök från statsminister Ulf Kristersson (M) till Budapest. På X skriver Orbán att han vill förhandla om Natomedlemskapet.

"Vad finns att förhandla?"

Magdalena Andersson vill inte uttala sig om hon tycker att Ulf Kristersson borde åka till Budapest eftersom hon inte anser sig ha tillräckligt med information.

— Det jag kan konstatera: Vad finns att förhandla om?

TT söker statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström (M). Under tisdagen meddelade Billström att regeringen ska analysera det ungerska brevet.

— Jag ser ingen anledning att förhandla i det här läget, sade utrikesministern då.

TT
/
/
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!