Friskolans ägare spenderade skolans miljoner i hemlighet.
Friskolans ägare spenderade skolans miljoner i hemlighet. - Foto: Fredrik Varfjell/TT / Henrik Montgomery/TT / Unsplash

Friskolans ägare levde hemligt lyxliv – på skolans pengar

Ägaren av en friskola i Malmö spenderade över tjugo miljoner av skolans pengar på bland annat hus, smycken och dyra bilar, enligt Sydsvenskan.


I Malmö har TAU Hantverksskola, grundad för nästan två decennier sedan, dragit till sig uppmärksamhet inte bara för sin unika inriktning på hantverksutbildningar men också för den ekonomiska skandal som omslutit skolan, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Skolans avsikt har varit att erbjuda en plats för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller svåra socioekonomiska bakgrunder, med specialiseringar inom finsnickeri, textil design och måleri.

LÄS MER: Rektor försökte köpa sex av barn – avslöjades av Dumpen: "Sökte bekräftelse"

Fejkade betyg och obehöriga lärare

TAU Hantverksskola har i flera år kritiserats av Skolinspektionen för bristande kvalitet i undervisningen, otillräckligt elevstöd, problem med obehöriga lärare och fejkade betyg. I januari 2024 förlorade TAU tillslut sitt tillstånd att bedriva gymnasieutbildning vilket ledde till att skolan ansökte om konkurs.

Hantverksskolan finansieras till 98 eller 99 procent av bidrag, med Malmö stad och Arbetsförmedligen som största finansiärer mellan 2018 och 2023, enligt tidningen.

LÄS MER: Socialtjänsten larmas – färre har råd med elräkningarna

24 miljoner kronor till skolägarens lyxliv

Sysvenskans kartläggning avslöjar att omkring 24 miljoner kronor har använts för att finansiera lyxliv för skolans dolda ägare – en tidigare advokat som satt i fängelse för försök till skattebedrägeri i fyra månader under 2001.

Pengarna har bland annat spenderats på lyxvaror såsom smycken, designmöbler, resor och dyra bilar, samt på fastigheter i Sverige, Spanien och Kroatien.

Skolan gjorde även misstänkta överfaktureringar för skolmat levererad av en krögare – en nära vän till ägaren – och utgifterna bokfördes som vanliga skolutgifter, bland annat "köp av böcker".

LÄS MER: Anställd lurades av fejkad chef – betalade miljonbelopp

LÄS MER: Kundernas raseri mot Postnords nya krav: "Helt sanslöst"

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!