Färre har råd med elräkningen.
Färre har råd med elräkningen. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Jessica Gow/TT.

Socialtjänsten larmas – färre har råd med elräkningarna

I Heby kommun får Socialtjänsten ta emot allt fler ärenden. Ärendena gäller personer vars el riskeras att brytas – eftersom allt färre har råd att betala räkningarna.


I Heby kommun utanför Uppsala ramlar ärendena in till Socialtjänsten. Ärendena handlar om personer som inte har betalat sin elräkning, och elbolagen är då skyldiga att meddela Socialtjänsten om elen riskerar att brytas. 

– När vi får in en anmälan om obetalda elräkningar kontaktar vi den berörda personen via brev där vi bland annat informerar om den skuldrådgivning som vi kan erbjuda, berättar Jenny Johnsson som är enhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Heby, för Upsala Nya Tidning

Så mycket pengar har svenskar på bankkontot

Nya personer hamnar hos Socialtjänsten

De obetalda fakturorna kan gälla 1 000 kronor eller mer, och det är sällan kommunen går in och betalar en förfallen elräkning. De flesta vars obetalda elräkningar anmälts till Socialtjänsten har aldrig varit i kontakt med myndigheten tidigare. 

Johnson berättar att Socialtjänsten inte kommer i kontakt med dessa personer eftersom räkningen ofta betalas senare, på ett eller annat sätt. 

– Vi kommer inte i kontakt med alla som riskerar att få sin el avstängd, så vi kan inte uttala oss om alla. Men i de flesta fall lyckas personen betala sin räkning eller få till en avbetalningsplan med elbolaget, säger Johnson till UNT.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Drabbad av översvämning? Så mycket kan du få i ersättning

Här är maten du ska ha hemma vid kris eller krig

Populär restaurang stänger – ägare och hyresgäst oense

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!