Ulf Kristersson (M) kallar till sig bankcheferna för att komma till bukt med äldrebedrägerierna. Arkivbild.
Ulf Kristersson (M) kallar till sig bankcheferna för att komma till bukt med äldrebedrägerierna. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Ulf Kristersson (M) kallar bankchefer och polis till möte

De ökade bedrägerierna mot äldre får regeringen att reagera. Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar till sig bankcheferna och polisen för ett möte om hur samarbetet kan stärkas.


Den senaste tidens ökade äldrebedrägerier belystes i SVT:s Uppdrag Granskning under onsdagen, i programmet visades hur en svensk liga baserad i spanska Marbella lurar svenska pensionärer på hundratusentals kronor.

Regeringen vidtar nu, enligt ett pressmeddelande, en rad åtgärder för att kriminella inte ska ha tillgång till olika betalsystem.

Bland annat har ett särskilt samarbete mellan justitiedepartementet och finansdepartementet inletts och som ett led i det har statsministern kallat till sig bankchefer och polisen för ett möte om hur bankerna kan ta ett större ansvar samt hur samarbetet kan stärkas.

"De skyldiga är naturligtvis de som begår brotten, men även bankerna har ett stort ansvar för att medverka till att stoppa brottsligheten. Det kan handla om att veta mer om sina kunder och att ha tillräckliga kontrollsystem som upptäcker när det sker avvikande transaktioner", säger Ulf Kristersson enligt texten.

Han fortsätter:

"Äldre människor som ofta har svårast att värja sig drabbas värst. Det är hög tid att stoppa detta."

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!