Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild.
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Tidöpartierna: Ny lag ska stoppa slöjtvång

Tidöpartierna vill se hårdare tag mot föräldrar som tvingar barn att bära slöja. Men att förbjuda slöjor i skolor, som SD vill, är inte aktuellt. Vi har varit naiva inför hederskulturen och hur hårt den slår mot unga kvinnor och flickor, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).


Regeringen och Sverigedemokraterna har enats om en ny punkt i Tidöavtalet.

En utredning ska se över ny lagstiftning för att på ett bredare sätt kriminalisera tvång att bära religiös klädsel.

Rent konkret så vill Tidöpartierna komma åt när till exempel föräldrar, anhöriga eller skolpersonal tvingar barn att bära slöja eller andra religiösa plagg.

— Vissa flickor i så tidigt som förskoleåldern tvingas att bära slöja. De har inget val utan det är något som föräldrarna bestämmer, och det är en kränkning, säger Paulina Brandberg.

Skolor ängsliga

Hon anser att skolor och förskolor är ängsliga i dag och hänvisar till en granskning i GP från 2018 som visade att 27 av 40 kommunala förskolor i så kallade utsatta områden i Stockholm, Göteborg och Malmö kunde tänka sig att kontrollera och tvinga barn att bära slöja.

— Det här är ingenting som ska existera i Sverige, säger ministern.

Regeringen tänker också skärpa styrdokument för att personal i förskola, skola och fritidshem ska ha ett starkare stöd att hantera när en förälder ställer krav.

På frågan om plagg som kippa och burka ska ingå i utredningen så är svaret ja, men fokus är på slöjan. Hur effektivt det nya verktyget skulle kunna bli är svårt att säga. Paulina Brandberg gör inte bedömningen att en lagändring krävs i den grundlagsstadgade religionsfriheten.

— Religionsfriheten innefattar också en frihet att inte behöva utöva en religion.

SD vill gå längre

Sverigedemokraterna har länge krävt ett slöjförbud i den svenska för- och grundskolan medan Liberalerna har sagt nej. Något förbud går nu inte Tidöpartierna heller fram med.

Varför släpper ni ett slöjförbud?

— Vi är olika partier och har olika ingångar. Det är det vi har enats om, säger Brandberg.

När Liberalerna sade nej till ett slöjförbud på sitt landsmöte förra året, så var motiveringen att barn i religiöst konservativa muslimska familjer skulle riskera att placeras i konfessionella förskolor och skolor, eller helt hållas borta från skolväsendet.

— Vi har skolplikt i Sverige. Det farligaste som kan hända är att det sker en normalisering av att hedersförtryck upprätthålls i skolan och att vi är för ängsliga, säger Brandberg.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!