Statsminister Ulf Kristersson (M) åker till Ungerns huvudstad på fredag på inbjudan av premiärminister Viktor Orbán.
Statsminister Ulf Kristersson (M) åker till Ungerns huvudstad på fredag på inbjudan av premiärminister Viktor Orbán. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Kristersson till Budapest: "Naturligt"

Statsminister Ulf Kristersson (M) åker till Budapest på fredag på inbjudan av Ungerns premiärminister Orbán. Tre dagar senare kan Ungern säga ja till Sveriges Natoansökan. Det var naturligt, säger Kristersson om resan.


På tisdagen meddelade det ungerska regeringspartiet Fidesz att de vill se en omröstning i parlamentet på måndag nästa vecka – och att de tänker rösta ja.

Samtidigt meddelar Kristersson att han och Viktor Orbán hittat en tid i almanackan för att ses, nämligen på fredag.

— Vi har diskuterat datum och nu har ungrarna kommit ett steg närmare när de vill att parlamentet ska behandla detta, så det var naturligt att enas om att åka nu på fredag, säger Ulf Kristersson (M).

Även försvarsminister Pål Jonson (M) följer med på resan.

Diskutera Gripen-avtal

Det har förekommit diskussioner om statsministern skulle åka till Ungern före eller efter landet röstar om den svenska Natoansökan. Nu sker resan innan landet röstar.

Agendan för mötet är säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete och förberedelser inför Ungerns kommande EU-ordförandeskap och EU:s strategiska agenda.

Kristersson lyfter avtalet som Sverige har med Ungern gällande Jas 39 Gripen.

— De har ett avtal fram till 2026 och sedan uppfattar jag att det ligger i både svenskt och ungerskt intresse att vidareutveckla det samarbetet.

Det var i januari som Viktor Orbán bjöd in Ulf Kristersson till Budapest. Det var då något oklart vad han ville, det talades om eller spekulerades kring att Ungern ville ha nya förhandlingar för att slutligen släppa in Sverige i Nato.

Kristersson svarade då lite tveksamt, att han gärna åker till Ungern men inte specifikt för att prata om Natomedlemskapet.

Hissa svenska flaggan

När Ungern väl sagt ja kommer Sverige snabbt ta nästa steg i processen.

— Så fort det är gjort så kommer Sverige att deponera våra instrument i Washington och sedan kommer vi gemensamt att åka till Bryssel och hissa den svenska flaggan, säger statsministern.

Om allt går enligt plan skulle den svenska flaggan kunna hissas redan i slutet på nästa vecka. En källa i Nato uppger för TT att de siktar, eller hoppas, på flagghissning då. Men det kräver att alla inblandade parter håller uppe tempot.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!