Det finns ingen säker nivå av alkoholkonsumtion när det gäller negativa hälsoeffekter för hjärnan, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Det finns ingen säker nivå av alkoholkonsumtion när det gäller negativa hälsoeffekter för hjärnan, enligt en ny rapport. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Alkohol får hjärnan att krympa: "Största riskfaktorn för demens"

Alkohol krymper hjärnan och får den att åldras snabbare – även om du bara tar några glas i veckan. Det visar en ny sammanställning av forskningen om hur drickande påverkar hjärnan. Alkohol är den enskilt största riskfaktorn för demens, säger professor Sven Andréasson.


Fakta: Socialstyrelsens nya rekommendationer

Socialstyrelsens rekommendationer till hälso- och sjukvården är att erbjuda stöd till personer som har ett riskbruk av alkohol.

Riskbruk kan vara att dricka mindre mängder ofta, och/eller att vid ett tillfälle dricka större mängder (intensivkonsumtion). Båda beteendemönstren innebär hälsorisker, intensivkonsumtion ökar också risken för olycksfall.

Gränsvärdena är desamma för både män och kvinnor:

* Tio standardglas eller mer per vecka, eller

* Fyra standardglas eller mer per dryckestillfälle, en gång i månaden eller oftare.

Mängderna, utslagna på exempelvis en månad, är inte jämförbara. De indikerar två olika typer av riskfyllt drickande.

Det går inte att ange en gräns för när alkoholkonsumtion är riskfri. Alkohol bör undvikas helt före 18 års ålder, vid graviditet och inför en operation.

Ett standardglas alkohol innehåller 12 gram ren alkohol. Det motsvarar till exempel 50 cl folköl, 33 cl starköl, ett litet glas vin eller 4 cl sprit.

Den nya rapporten "Alkohol och hjärnan" är framtagen av alkoholforskare bland annat från Sverige, på initiativ av organisationer för flera vårdprofessioner samt frivilligorganisationer.

Källor: Socialstyrelsen och rapporten "Alkohol och hjärnan"

Många har höjt på ögonbrynen över att tre miljoner svenskar dricker över gränsen för riskbruk. Detta enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som lutar sig mot Socialstyrelsens nya riktlinjer om vad som ska klassas som riskbruk.

Nu kommer en ny rapport som pekar på att minskat alkoholdrickande för många är det viktigaste för att främja en frisk hjärna.

En av slutsatserna i rapporten, som analyserat en mängd studier, är att alkoholkonsumtion skyndar på den naturliga krympningen av hjärnan som sker när vi blir äldre.

Påverkar problemlösning

Det har varit känt länge när det gäller tyngre beroende. Men nu visar forskningen att alkohol även i mindre mängder gör att hjärnan åldras i förtid. Ju mer alkohol under livet, desto mer krymper hjärnan.

— Nu ser vi en sådan effekt redan vid måttlig alkoholkonsumtion, fem till sex glas i veckan. Krympningen påverkar alltifrån minne och problemlösning till motorik och balans. Även om det handlar om ganska diskreta effekter i vardagen så är de tydliga vid tester, säger Sven Andréasson, professor emeritus socialmedicin vid Karolinska institutet och en av rapportförfattarna.

Det är nog få som kopplar ihop tonårsfylla med demens. Men eftersom hjärnan utvecklas mycket hos tonåringar och unga vuxna är den extra känslig för alkohol, särskilt i stora mängder vid ett och samma tillfälle.

— Berusningsdrickande i tonåren sätter spår i hjärnan och ökar risken för alkoholberoende, men det är även den enskilt starkaste riskfaktorn för att utveckla tidig demens, säger Andréasson.

Alkoholen påverkar de flesta strukturerna i hjärnan, på både kortare och längre sikt. Det framkommer i den rapport som alkoholforskaren Sven Andréasson varit med och tagit fram. Arkivbild.

När det gäller foster kan exponering för alkohol ha stor negativ påverkan på hjärnans utveckling och det finns ingen säker nivå av drickande för gravida, enligt rapporten.

"Ingen skyddande effekt"

Det finns även en stark koppling mellan alkohol och depression hos vuxna. Och allt mer forskning pekar på att det är alkoholen som orsakar depression – inte tvärtom. Alkohol bidrar även till ångest och självmord.

— Visst kan vi dricka, men man ska tänka sig för. Och det finns ingen positiv, skyddande effekt av att dricka lite grann, vilket en föreställning som nog lever kvar hos vissa, säger Sven Andréasson.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!