Skredet inträffade på E6 utanför Stenungsund i september. Arkivbild.
Skredet inträffade på E6 utanför Stenungsund i september. Arkivbild. - Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Skredet på E6: Felaktig karta bakom bygge

Det finns avgörande fel i underlaget bakom det bygge som rasade i jordskredet i Stenungsund i september, rapporterar SVT Väst.


Marken som rasade i skredet uppgavs enligt en karta bestå av ytligt berg – och därmed tåla höga belastningar. Men kartan var felaktig och det fanns inget berg på platsen.

Enligt Statens geotekniska institut, SGI, påverkade kartan bedömningen av skredrisken inför bygget, där en företagspark skulle anläggas.

— Det är beklagligt, speciellt när det fått sådan avgörande betydelse för den tolkningen som vi gjorde av skredförhållandena i området, säger David Rudebeck, geotekniker på SGI.

Just i slänten som rasade genomfördes inga borrningar för att undersöka marken, vilket gjordes på flera andra platser i området.

— Skredet hade ju inte uppstått om man hade vetat det, säger Mats Karlsson, forskare i geoteknik vid Chalmers tekniska högskola, till SVT.

Det ansvariga företaget Norconsult skriver i ett mejl till SVT att man av hänsyn till Haverikommissionens pågående utredning inte vill kommentera saken.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!