Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.
Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Pourmokhtari vägrar sitta i regering med SD

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) utesluter att sitta i en regering med Sverigedemokraterna efter nästa val. Då är inte jag en del av den.


Pourmokhtari säger att hon ställdes inför ett vägval när Liberalerna bytte fot och började samarbeta med Sverigedemokraterna.

— Jag kände inte att jag ville gömma mig och göra annat, då hade jag kanske sovit bättre om nätterna.

Hon utesluter att sitta i en regering med Sverigedemokraterna efter valet 2026.

— Jag utesluter personligen att kunna sitta i sådana konstellationer. Jag tycker det är ganska uppenbart att jag redan går i spagat för att få ihop det som det är, säger hon under en träff med riksdagsjournalisterna.

"Rasistiska nötter"

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har gett samma besked tidigare.

Romina Pourmokhtari säger att hon har samma åsikter nu som när hon var ungdomsförbundsordförande 2018 och då uttryckte att SD var ett parti bestående av "rasistiska nötter med nazistiska rötter".

— Alla i Liberalerna tycker i princip samma sak om Sverigedemokraterna, säger hon.

"Auktoritär riktning"

Hon anser till och med att vissa saker Sverigedemokraterna föreslår i sitt partiprogram är politik som går i en auktoritär riktning, men hon vill inte "bjussa på mer än så".

— Sverigedemokraternas politik är fundamentalt skild från Liberalernas ideologiska grund. Vi vill gå i en mer liberal, öppen och pluralistisk riktning och motsatsen till det är det protektionistiska, det konservativa och det auktoritära.

— Det finns många exempel, det är bara att läsa igenom de åsikter som Sverigedemokraterna redogör för som Liberalerna inte håller med om, säger Pourmokhtari.

Hon hoppas att det parlamentariska läget ser annorlunda ut efter nästa val och att stödet för liberalismen växer så att den får större genomslag än konservatismen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!