Familjen riskerar ett vite på nästan 10 000 kronor för sin semester i Thailand.
Familjen riskerar ett vite på nästan 10 000 kronor för sin semester i Thailand. - Foto: Leif R Jansson/TT & David Longstreath/TT.

Semestrade i Thailand – kan tvingas böta 10 000 kronor

En familj beslutade sig för att åka på semester i Thailand. Men semestern medförde att deras barn skulle vara borta från skolan i fem veckor – nu riskerar familjen att böta nästan 10 000 kronor.


Skolplikten i Sverige
  • Skolplikten börjar den hösttermin under året då barnet fyller sex år. 
  • ”Hemundervisning” eller ”hemskolning” är som regel inte tillåtet i Sverige.
  • Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång utan giltig anledning, som exempelvis sjukdom, kan hemkommunen förelägga vårdnadshavarna att se till att eleven kommer till skolan.

Källa: Skolverket.

I oktober 2023 informerade en mamma sitt barns skola om att barnet skulle vara frånvarande i fem veckor efter jullovet. Anledningen var en resa till Thailand. Mamman tog kontakt med skolan för att ansöka om ledighet och fick avslag.

Enligt mamman skulle barnet under semestern i Thailand gå på svenska skolan där. I en mejlkonversation mellan mamman och skolans biträdande rektor skriver mamman att familjen har bestämt sig för att åka oavsett, skriver Expressen.

Det här är försäkringsbedrägeri – missen kan ge fängelse

Familjen visste att ledighetsansökan skulle nekas 

I mejlkonversationen mellan mamman och skolans biträdande rektor framgår det att familjen är medveten om risken med att ta sitt barn ur skolan i fem veckor. Den biträdande rektorn kan heller inte godkänna ledigheten, eftersom det är hemkommunen som ser till att skolplikten följs. 

Trots detta ansöker inte familjen om ledighet hos kommunen. 

"Skolförvaltningen kommer att neka vår förfrågan så vi kommer inte att göra någon och vi har beslutat oss för att åka ändå. Vill mest bara att du ska veta det” skriver mamman till den biträdande rektorn. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT.

Nu riskerar familjen ett vite på nästan 10 000 kronor. 

I den efterföljande mejlkonversationen råder den biträdande rektorn familjen att ändå ansöka om ledighet till kommunen.

”Jag uppskattar att ni vill informera mig kring den planerade frånvaron men jag måste råda er oavsett att ansöka till förvaltningen genom att fylla i den bifogade filen och skicka in till den angivna adressen" skriver denna, och bifogar ansökan till mamman i samma mejl, enligt Expressens uppgifter.

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Så mycket riskerar respektive förälder att betala

Trots detta fyller familjen inte i formuläret, och när skolan drar igång efter jullovet är barnet inte på plats. Barn- och utbildningsnämnden bestämmer då att frånvaron räknas som ogiltig från och med den 24 januari. Då börjar även ett löpande vite gälla.

Barnet är först tillbaka i skolbänken den 12 februari 2024. Vitet ligger då på 4 550 kronor för pappan och 5 200 kronor för mamman. 

Kommunen har ansökt hos förvaltningsdomstolen om att utdöma vitet, enligt Expressen.

Läs mer om liknande fall här: 

Barnen hölls hemma – föräldrar slipper vite

Föräldrar får böta när barnen skolkar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!